Backdrop
battlefield pääkuva

Kuva: EA

GamingArvosteluBattlefield

Jaa

Otso Huttunen - sunnuntaina 21. marraskuuta 2021

Arvostelu: Battlefield 2042:ssa on paljon hyvää, mutta pelistä paistaa läpi keskeneräisyys

Battlefield-sarjan uusimmalla osalla on kunnianhimoiset tavoitteet, mutta niillä on varjopuolensa: Julkaisupäivänään Battlefield 2042 on pelikokemuksena vielä monilta osin keskeneräinen.

Mainos
Mainos

Battlefield 2042 on kokoluokaltaan valtava. Heti ensimmäisellä käynnistyksellä ruudulle lävähtää fiktiivisiä uutiskuvia maailmaa lähitulevaisuudessa järisyttäneen ilmastokatastrofin aiheuttamasta globaalista kriisistä. Jäljellä ovat enää kaksi supervaltaa, Venäjä ja Yhdysvallat, jotka käyvät omia sijaissotiaan romahtaneiden valtioiden pakolaisia käyttäen. Pelin mittakaava tulee heti ensimmäiseen Conquest-matsiin hypättyä selväksi. Pelaajilla on käytössään aikaisempaakin suurempi hiekkalaatikko, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet toteuttaa omia sotafantasioitaan häikäisevän kauniissa ympäristöissä eri puolilla maailmaa. Ilmassa on massiivisen konfliktin tuntua, kun kymmenet panssarivaunujen ja helikoptereiden saattamat sotilaat rynnistävät alas Etelämantereen jylhiä jäisiä rinteitä. Näky saa yksittäisen pelaajan tuntemaan itsensä hyvin pieneksi.

Pelikokemus on jaettu tällä kertaa kolmeen erilaiseen pelikokemukseen: All-Out Warfareen, Hazard Zoneen sekä Portaliin. All-Out Warfare tarjoilee faneille tuttua suurten rähinöiden Battlefieldiä 128 pelaajan matsien voimin. Tarjolla on tällä hetkellä tosin vain kaksi pelimuotoa, Conquest ja Rushin korvannut Breakthrough. Conquest on pelaajamäärän tuplaamisesta huolimatta tuttu ja turvallinen, ja mikäli alueiden hallussapitoon keskittyvästä pelimuodosta piti aiemmin, toimii se myös Battlefield 2042:n kohdalla erinomaisesti. Breakthrough:ssa hyökkäävä joukkue pyrkii valtaamaan puolustajan alueita ja etenemään kartan läpi. Pelaajat keskittyvät tässä pelimuodossa merkittävästi conquestia pienemmälle alueelle, joten toiminnasta ei ole puutetta.

Battlefield-hetkiä on tarjolla edelleen, ja aiempaa suuremmassa mittakaavassa. Oli kyse sitten panssarivaunun tuhoamisesta räjähteillä lastatulla mönkijällä, helikopteripilotin ampumisesta tarkkuuskiväärillä tai hävittäjän alasampumisesta singolla, tuntuu Battlefield 2042 tältä osin kotiseudulle paluulta. Mainitsematta ei voi myöskään jättää matseissa ajoittain esiintyviä sään ääri-ilmiöitä, kuten hiekkamyrskyä tai valtavaa tornadoa, joka laittaa kaaokselle isomman vaihteen silmään sekoittaen otteluiden kulun näyttävyydellään ja tuhovoimallaan.

Pelimuotojen toimivuus vaihtelee hieman karttakohtaisesti, mutta pääasiallisesti kokemukset All-Out Warfaresta olivat positiivisia. On kuitenkin sääli, ettei tarjolla ainakaan vielä ole Team Deathmatchin, Free for Allin tai vaikkapa Gunmasterin ja Rushin kaltaisia pelimuotoja. Joitain näistä voi kuitenkin pelata Portalissa, johon palataan myöhemmin.

128 pelaajalle suunnitellut kartat ovat eittämättä pelisarjan historian suurimpia, ja suuruus peilautuu kaikkiin pelitilanteisiin. Taisteluissa on tuplasti pelaajia, tuplasti ajoneuvoja ja tuplasti kaoottista hauskanpitoa. Karttavalikoima on monipuolinen, ja taisteluita käydään erilaisissa ilmastonmuutoksen runtelemissa ympäristöissä jäätiköiltä aavikoihin. Pelissä on julkaisupäivänä Portal-pelitila poislukien seitsemän karttaa. Suuruus tuo kuitenkin mukanaan haasteita, joista kaikkiin ei ole pystytty vastaamaan tyydyttävästi. Keskeisin valtavien karttojen ongelma on tasaisen toiminnan puute. Battlefield-matsien aikana on ollut aiemminkin hiljaisempia hetkiä, mutta tässä kokoluokassa hiljaiset hetket muuttuvat välillä minuuttien pituisiksi juoksumatkoiksi. Pitkiin etäisyyksiin on apuna ajoneuvojen kutsumissysteemi, mutta se ei ole tarpeeksi kattava, eikä se tällä hetkellä toimi kunnolla. Vastapainona kun toimintaa on, sitä todellakin on, hyvässä ja pahassa. Taisteluiden kaoottisuus tekee toiminnasta todella intensiivistä, ja taidokas pelaaja voi tilanteen haltuunottaessaan saada aikaan ennennäkemätöntä tuhoa. Kaoottisuus ja pelaajamäärä saavat kuitenkin aikaan myös sen, että luoteja, kranaatteja ja raketteja täytyy väistellä koko ajan joka ilmansuunnasta, jolloin edellä mainittu tilanteen haltuunotto on usein mahdotonta. Etäisyyksien lisäksi suurten karttojen pelattavuutta hankaloittaa jalkaväen kannalta suojan puute, joka korostuu merkittävästi suuren korkeusvaihtelun takia. Pelloilta, puistoalueelta tai hiekkadyyneiltä on vaikea löytää suojaa puolen kilometrin päässä vaanivilta tarkka-ampujilta tai ajoneuvoilta. Lähimmän kiven taakse on usein matkaa kymmeniä metrejä, ja koko näyttää ajaneen tällaisten yksityiskohtien edelle karttojen suunnittelussa.

All-Out Warfare on kuitenkin tällä kertaa vain yksi tarjolla olevista tavoista pelata. Toinen pelitila, Hazard Zone, on All-Out Warfarea taktisempi kokemus, jossa nelihenkiset joukkueet pyrkivät selviytymään ja keräämään pudonneista satelliiteista mahdollisimman paljon datalevyjä kilpaillen samalla muita pelaajia ja botteja vastaan. Tavoitteena on paeta paikalta helikoptereilla mahdollisimman suuren saaliin kanssa. Matsien välillä pelaajat voivat käyttää Hazard Zonessa kerryttämäänsä valuuttaa ostaakseen parempia aseita, työkaluja ja passiivisia erikoiskykyjä seuraavaa matsia varten. Selviytyminen on tärkeää, sillä hävitessä kaikki hankitut varusteet nollaantuvat, ja pelaaja aloittaa ikään kuin tyhjästä. Vaikka tämä luokin näennäisen riskin, on todellisuus hieman toinen. Valuuttaa kerryttää voitoista nimittäin niin paljon, että hiemankin kyvykäs pelaaja saa parin tunnin sessiolla turvattua varusteensa käytännössä lopullisesti. Hazard Zone toimii taktisempana pelimuotona tyydyttävästi, mutta todellisen riskin ja palkinnon puute sekä All-Out Warfarea vähäisempi toiminta eivät riitä pitämään mielenkiintoa yllä kovin pitkään. Kaveriporukalla Hazard Zonesta saa kuitenkin irti ainakin jokusen tunnin hauskanpitoa.

Kolmas pelitila, Battlefield Portal, on koko pelisarjaa järisyttävä uudistus ja DICE:n omin sanoin rakkauskirje faneille. Muun muassa logiikkaeditorilla varustettu Portal antaa työkalut lähes täysin personoitujen taisteluiden rakentamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi rakentaa oman Battlefield-kokemuksen omilla säännöillään vain taivas rajanaan. Battlefield 2042:n lisäksi Portalissa on tarjolla osia Battlefield 1942:n, Bad Company 2:n sekä Battlefield 3:n ase-, hahmo-, kartta- sekä ajoneuvovalikoimasta. Näitä saa myös yhdistellä vapaasti keskenään. Toisen maailmansodan sotilaat voi esimerkiksi laittaa taistelemaan Battlefield 3:n sotilaita vastaan. Myös muista pelisarjoista tuttujen pelimuotojen, kuten Infectedin tai Gun Gamen kaltaiset viritelmät onnistuvat. Portalin merkittävyyttä on tässä vaiheessa vielä vaikea käsittää, mutta se voi tukea saadessaan ja muuten onnistuessaan muuttaa käsityksen siitä, mitä Battlefield on. Pelaajien aivonystyrät saattavat kehittää Portalissa pelimuotoja, jotka nähdään myöhempien pelien virallisina osina. Portalista voi tulla paljon All-Out Warfarea tai Hazard Zonea suositumpi pelikokemus sen suoman vapauden takia. Suurin osa pääsarjan vioista voidaan korjata pelaajayhteisön toimesta hyvin lyhyessä ajassa. On jopa todennäköistä, että kun Battlefield 2042 aikanaan hiipuu historian hämäriin, jää Portal omaksi kokonaisuudekseen osaksi sarjan uusia pelejä.

Entä sitten aseet, jokaisen Battlefield-pelin suola? Asevalikoimassa on Portal poislukien tällä hetkellä 22 asetta, joista valtaosa on etenemisen taakse lukittuna. Luku on vaatimaton, sillä vertailun vuoksi kahdeksan vuotta sitten julkaistun Battlefield 4:n valikoimassa oli heti julkaisupäivänä yli 70 asetta. Asevalikoima on pienuudestaan huolimatta varsin monipuolinen, ja jokaiselle pelityylille löytyy jotakin. Osa tykeistä on luonnollisesti toisia voimakkaampia, ja erityisesti tarkkuuskivääreistä löytyvät NWT-50 sekä SVK kaipaavat pientä kurinpalautusta. Hienosäätöä kaipaa myös joidenkin automaattiaseiden tarkkuus, sillä “bullet spread” ei tällä hetkellä vastaa visuaalisesti aina sitä, mihin tähtäin osoittaa. Aseiden perustuntuma on kuitenkin hyvä, ja pienillä korjauksilla helposti sarjan parhaimmistoa. Pelille povatun live service -mallin olisi kuitenkin parempi alkaa tiputella uusia aseita varsin pian, sillä tarjolla olevan asevalikoiman pienuus vaikuttaa myös pelissä etenemisen ja “grindaamisen” mielekkyyteen. Kun asevalikoimaa ei ole, pääsee uusia leluja hypistelemään vain harvoin, ja levelit menettävät tietyllä tavalla merkitystään. Aseiden oma etenemissysteemi on kuitenkin pääpuolin hyvä, ja grindaajien iloksi on tehty uusi Mastery-systeemi, joka palkitsee samalla aseella suuren määrän tappoja kerryttäneet muun muassa erityisellä aseskinillä. Pelillisesti merkittävin Battlefield 2042:n aseisiin liittyvä uudistus on niin kutsuttu plus menu, jota ei usko kaipaavansa ennen kuin sitä on kokeillut. Plus menu antaa pelaajalle mahdollisuuden muokata aseita vauhdissa kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi, ja on kertakaikkiaan loistava taktista pelaamista edistävä lisäys. Pyssyjen kustomointi omiin tarpeisiin onnistuu plus menulla suhteellisen kattavasti, joskin sen muokkaaminen on suhteellisen työlään valikon takana. Erilaisten aseen osien aiheuttamat muutokset aseen toimintaan on tällä kertaa merkattu kiitettävän selkeästi, tosin osan ilmoittamat vaikutukset eivät tällä hetkellä bugeista tai suunnitteluvirheistä johtuen pidä aina paikkaansa.

Ajoneuvopuoli taas on kohtalaisen suuri pettymys. Ohjattavuuden tuntuma on erityisesti helikopterien ja hävittäjien kohdalla surkea. Kenties tavoitteena on ollut tehdä lentämisestä ja ajamisesta helpommin lähestyttävää, mutta sarjan veteraanina kaipaus Battlefield 4:n loistavaan tuntumaan on kova. Kustomointimahdollisuudet ovat varsin vähäisiä. Ajoneuvovalikoima on toistaiseksi varsin pieni, ja erityisesti kuljetuskalustoon kaivattaisiin sekä monipuolisuutta että määrällistä lisäystä suurten karttojen takia. Monipuolisuutta lisäisivät esimerkiksi aiemmista peleistä tutut kaksipaikkaiset moottoripyörät. Merkittävä ja ylivoimaisesti eniten närää aiheuttanut muutos aikaisempiin Battlefieldeihin nähden on perinteisen hahmoluokkajärjestelmän korvaaminen erikoiskykyjä omaavilla spesialisteilla. Erikoiskykyjä on passiivisia ja aktiivisia, joiden joukossa on esimerkiksi tarttumakoukku, liitopuku sekä mellakkakilpi. Uudet kyvyt tekevät pelaamisesta mielenkiintoisempaa, mutta ne olisi voitu sisällyttää helposti myös vanhaan hahmoluokkajärjestelmään, joten muutosten motiivit ovat kyseenalaisia.

Perinteisiä isoja pelimuotoja pelatessa spesialistit eivät muuta pelikokemusta aiempaan malliin verrattuna merkittävästi. Toki saatavilla on suuri määrä uusia työkaluja, mutta nyt ne on sidottu erilaisiin hahmoihin hahmoluokkien sijaan. Hazard Zonessa spesialistin valinnalla tuntuu olevan suurempi merkitys, koska jokaista spesialistia voi olla tiimiä kohden vain yksi. Oma joukkue kannattaakin varustaa erilaisia strategioita hyödyntävillä hahmoilla. Toiset spesialistit ovat merkittävästi toisia hyödyllisempiä, mutta mikään niistä ei tunnu varsinaisesti ylivoimaiselta. Ajan kuluessa ja metan kehittyessä tilanne saattaa tosin muuttua. Spesialisteja on aluksi 10, ja ensimmäisenä vuonna niitä saadaan neljä lisää.

Muita merkittäviä vielä mainitsemattomia uudistuksia ovat esimerkiksi aseiden ja työkalujen vapaa saatavuus kaikille hahmoille, liikkumista helpottavat vaijeriliukumahdollisuudet sekä laskuvarjon merkittävästi paranneltu ohjaus.

Grafiikoiltaan Battlefield 2042 on todella näyttävä, ja loistavasti toteutetun pitkän renderöintietäisyyden ansiosta karttojen tarjoamat erilaiset ympäristöt pääsevät oikeuksiinsa ja vaikuttavat realistisilta. Toisen kunniamaininnan saavat efektit. Räjähdykset ja soihtuheitteet savupilvineen eivät ole koskaan näyttäneet pelissä näin hyvältä. Hyvät grafiikat vaativat luonnollisesti myös peliä pyörittävältä laitteelta runsaasti tehoa, ja Battlefield 2042 onkin omiaan saamaan tehokkaimmatkin tietokoneet polvilleen. Tällä hetkellä vaikeuksia näyttää kuitenkin tuottavan grafiikoita enemmän pelin huono optimointi. Ruutunopeuden (FPS) vaihtelu on suurta, ja välillä esimerkiksi kiikaritähtäimeen katsoessa tai spawnatessa tuntuu, että peli leikkaa kiinni. Töksähtelevyys hankaloittaa erityisesti ampumista ja yhdistettynä suurehkoon input lagiin vaaratilanteisiin reagoiminen on välillä todella vaikeaa. Nvidian Geforce RTX 2070 -näytönohjaimella sekä Intelin i7 8700 -prosessorilla varustettu tietokone sai FPS-lukemaksi kartasta riippuen medium-asetuksilla QHD-resoluutiolla kaikkea 30 ja 110 välillä, ja keskimäärin noin 60-80. Lukemat eivät ole täysin surkeita, mutta apuohjelmien perusteella peli ei osaa käyttää kaikkia sen käyttöön annettuja tehoja. Näytönohjaimen käyttöaste pyöri pelatessa noin 70-100 prosentin välillä, eikä prosessorikaan varsinaisesti hikoillut. Huomionarvoista on, että pelatessa 32 pelaajan Hazard Zonea tai Portalin maksimissaan 64 pelaajan pelimuotoja FPS-lukema oli merkittävästi korkeampi ja tasaisempi. Kyse saattaa olla siis myös suureen pelaajamäärään liittyvistä haasteista. Turhautumista aiheuttivat early accessin ensimmäisinä päivinä myös serveriongelmat, jotka ilmenivät yleisenä lagina, seinien takana kuolemisina ja rubber banding -efektinä. Näiden esiintyvyys kuitenkin pieneni ajan kuluessa merkittävästi. Yleisesti ottaen sekä pahimmat optimointi- että serveriongelmat ovat luultavasti DICE:n korjauslistan kärjessä, joten tilanne paranee todennäköisesti tulevaisuudessa. Sittemmin julkaistut uudet näytönohjainajurit näyttävät jo parantaneen suorituskykyä jonkin verran, mutta raportoidut kokemukset ovat vaihtelevia. Allekirjoittanut ei huomannut kokemuksessa kovin merkittävää eroa.

Kuten jokaisen Battlefieldin kohdalla, bugeja löytyy alkuun runsaasti. Harva niistä kuitenkaan varsinaisesti rikkoo peliä, ja useimmiten niihin törmääminen herättää lähinnä huvitusta. Näin kävi esimerkiksi pilvenpiirtäjän seinää kiipeävän ilmatyynyaluksen tai valonnopeutta kartan läpi lentävän pelaajan ruumiin kohdalla. Osa puutteista ja pelin ongelmista on vakavampia. Järkevän informatiivisen pistetaulukon, pistejärjestelmän, all chatin, omien pelitilastojen ja kunnollisen palvelinselaimen puuttumista ei voi perustella sarjan veteraaneille oikeastaan millään. Muitakin puutteita aikaisempiin peleihin nähden on, esimerkkinä Battlefield V:n loistavista liikkumiskyvyistä karsiminen sekä sukeltamisen puuttuminen. Osaan näistä on jo luvattu palata kehittäjien puolelta, mutta perusasioiden puuttuminen ei ole omiaan lisäämään luottamusta pelin tulevaisuutta kohtaan. Myös pelin äänisuunnittelu ontuu. Vaikka yksittäiset efektit kuulostavat pääpiirteittäin hyviltä, muodostuu ongelmaksi kokonaisuus. Äänimaailma tuntuu lattealta ja massiivisiin karttoihin nähden pieneltä. Lähellä tapahtuvat räjähdykset ja aseiden äänet ovat luonnottoman vaimeita. Äänenvoimakkuus ei juuri vaihtele, ja kokemus kuulostaa huonoimmillaan tasaiselta harmaalta mössöltä. Tähän on poikkeuksena hyvä mainita, että sotilaiden askeleet kuulostavat siltä, kuin kaikki juoksentelisivat ympäriinsä puukengät jalassa. Lähestyvän vihollisen tai oman kuulee helposti kymmenien metrien päästä. Parhaan kokemuksen saa tällä hetkellä käyttämällä 3D Headphones -äänitilaa, mutta sekään ei tilannetta täysin korjaa. Loistavasta äänisuunnittelusta tunnettu pelisarja on epäonnistunut tällä kertaa pahasti. Pelivalikot eivät ole ainakaan PC-pelaajan näkökulmasta kovin hyvin toteutettuja ja niiden läpikäyminen on ajoittain työlästä. Kaikki mahdolliset asetukset kyllä löytyvät kun jaksaa kaivaa, ja esimerkiksi esteettömyyteen liittyvät asetukset ovat kattavat.

Kokonaisuutena Battlefield 2042 jättää pelaajalle ristiriitaiset tunnelmat. Pelissä on valtavasti hyvää, mutta korjattavia asioita on suhteessa paljon ja keskeneräisyys pistää monin paikoin silmään. Portal-tila tasoittaa tilannetta olemalla loistava, muttei riitä muuttamaan julkaisun alkupäivinä muodostunutta vaikutelmaa. Tällä hetkellä vahvistamattomana huhuna liikkuva julkaisupäivän korjauspäivitys voisi toteutuessaan parantaa tilannetta ainakin bugien ja suorituskyvyn suhteen, mutta pelin ja kehittäjä DICE:n todellinen tulikoe tulee olemaan seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana pelille annettu tuki. Pelaajayhteisön viesti on selkeä, ja korjaukset ovat välttämättömiä, ennen kuin Battlefield 2042:n ostamista voi suositella.

Siirry aiheisiin

Lisää aiheesta Gaming

Tietoa meistäOta yhteyttäMediakorttiKäyttöehdotTietosuojalausuntoEvästeet

Vastaava päätoimittaja

Lassi Nummi

Uutisvinkit

uutiset@assembly.org
AssemblyTelia
Footer Backdrop