Backdrop
  • CS-toimitsijakielloista repesi kohu – kolme valmentajaa hyllylle vain päiviä ennen kevään suurinta turnausta
zakk_rmr_csgo

Rafael "zakk" Fernandes on yksi kolmesta viimeisimmästä toimitsijakieltoon joutuneesta CS-valmentajasta. Kuva: PGL

EsportsCS:GOCS:GO Major

Jaa

CS-toimitsijakielloista repesi kohu – kolme valmentajaa hyllylle vain päiviä ennen kevään suurinta turnausta

Tatu Partanen -
tt_partanen
-
perjantaina 6. toukokuuta 2022

Bugin väärinkäytöstä pannaan joutuvat ensi maanantaina alkavan majorin valmentajista 9z-joukkueen Rafael "zakk" Fernandes, Team Spiritin Sergey "hally" Shavayev ja Imperialin Luis "peacemaker" Tadeu.

Mainos
Mainos

Esports-valvontaelin ESIC on jakanut jälleen toimitsijakieltoja Counter-Strike-valmentajille vain päiviä ennen kevään suurinta turnausta eli Antwerpenin majoria. Pannat juontavat juurensa surullisenkuuluisaan bugiin, jota väärinkäyttämällä valmentajat pystyivät seuraamaan vastustajatiimin liikkeitä.

ESICin mukaan major-tiimien joukosta hyllylle joutuvia valmentajia löytyy kolme: argentiinalaisen 9z:n Rafael "zakk" Fernandes, venäläisen Spiritin Sergey "hally" Shavayev ja brasilialaisen Imperialin Luis "peacemaker" Tadeu. Kolmikon lopullisista rangaistuksista ei ole vielä päätetty, mutta Fernandes ja Shavayev saattavat joutua hyllylle noin viiden kuukauden ajaksi. Tadeun rangaistus saattaa puolestaan olla jopa kaksi vuotta.

Ero johtuu siitä, mihin eri bugin varianttiin valmentajat yhdistettiin. Fernandes ja Shavayev kohtasivat version, jossa heidän näkökulmansa pysyi paikallaan, siinä missä Tadeu kykeni liikuttamaan bugin avulla saavutettua asemaa. Tadeun ja Shavayevin rikkomukset olivat yhden kierroksen mittaisia, siinä missä Fernandes hyötyi ESICin mukaan bugista puolentoista kierroksen verran.

Rangaistukset eivät ole kovinkaan yllättäviä, sillä saman bugin pohjalta on jo jaettu kymmeniä toimitsijakieltoja syksystä 2020 eteenpäin ja niitä on ESICin mukaan tiedossa lähes sata lisää. Toimeenpanon ajoitus on kuitenkin saanut vuolaasti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

Fernandesin mukaan häntä koskeva tutkimus "valmistui 14 kuukautta sitten", mutta toimitsijakiellosta ESIC päätti kertoa vasta kolme päivää ennen majoria. Bugin aikoinaan löytänyt Michal Slowinski lähetti videomateriaalin ESICille jo vuonna 2020 ja itse pannaan johtaneet kierrokset ajoittuvat vuosille 2018 ja 2019.

Tiimien kannalta erityisen harmittavan rangaistuksen ajoituksesta tekee se, että takaraja varavalmentajan ilmoittamiseksi sulkeutui vain päiviä sitten. Mikäli ESIC olisi ilmoittanut toimitsijakielloista esimerkiksi viime viikolla, olisivat kaikki kolme organisaatiota ehtineet vaihtaa huijanneen valmentajan toiseen ongelmitta.

Erityisen suivaantuneita tiimien fanien ohella ovat olleet Spirit-organisaatio sekä 9z:n toimitusjohtaja Francisco Postiglione, joka aloitti Twitterissä #freezakk -hashtagin valmentajansa tueksi.

Spirit-organisaatio on puolestaan monien fanien tavoin kyseenalaistanut rangaistuksen ja väittää tiedotteessaan, ettei valmentajan kohtaamasta bugista voinut saada merkityksellistä etua. Lisäksi organisaatio sättii ESICin puutteellista toimintaa "todellisten ongelmien", kuten sopupelien ja huijareiden kitkemisessä ja syyttää valvontaelintä "huomion hakemisesta" rankaisemalla juuri majorin korvilla.

– He [ESIC] väittävät tehtävänsä olevan rehellisyyden ja eettisyyden esportsissa puolesta taistelu, mutta mitä he ovat oikeasti tehneet? Ovatko he vähentäneet sopupelejä? Huijaamista? Karttahuijausten käyttöä? Ei, vaan he ovat roikkuneet valmentajabugissa, koska he eivät osaa korjata oikeita ongelmia ja he vain puolustavat omaa olemassaoloaan hyökkäämällä puolustuskyvyttömiä valmentajia vastaan, laukoo Spiritin toimitusjohtaja Nikita Chukalin.

Organisaatioiden protesteista huolimatta valmentajat ovat kuitenkin major-järjestäjä PGL:n päätöksellä ulkona majorista, vaikka ESICin linjaus ei suoranaisesti velvoita järjestäjää mihinkään. Valmentajat kuitenkin saavat pitää majoituksensa sekä lentonsa kisapaikalle, toisin kuin esimerkiksi 9z:n Postiglione alun perin väitti.

Siirry aiheisiin

Assembly
Footer Backdrop