Backdrop
  • Matopeleistä miljardibisnekseksi - tässä ovat historian 10 tuottoisinta mobiilipeliä
PUBG Mobile Telia

Kuva: Telia

GamingMobiiliMobiilipelitTOP10

Jaa

Matopeleistä miljardibisnekseksi - tässä ovat historian 10 tuottoisinta mobiilipeliä

Aleksi Majander -
WampieHS
-
keskiviikkona 18. elokuuta 2021

Peleistä keskustellessa väittely käy usein pelikonsolien paremmuudesta tai tietokoneiden suorituskyvystä. Moni meistä kuitenkin unohtaa, että valtaosalla on nykyään pelikone taskussa.

Mainos
Mainos

Mobiilipelaaminen on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvattanut tasaisesti markkinaosuuttaan siihen pisteeseen, että se tällä hetkellä vastaa noin 45 prosenttia koko pelimarkkinoista. Mobiilipelit ovat erityisen suosittuja Aasiassa, missä pelikonsolit ja tietokoneet ovat harvinaisia verrattuna älypuhelimiin. Monet pitävät kuitenkin edelleen mobiilipelejä yksinkertaisina. Tämä on nykypäivänä kaukana totuudesta. Tässä artikkelissa esittelemme kymmenen kaikkien aikojen tuottoisinta mobiilipeliä. Pelin tuottojen arvioinnista vastaa tilastoyritys Sensor Tower joka keräsi tiedot Pocketgamerille.

Tuotot on laskettu vuodesta 2012 heinäkuuhun 2021. Huomioitavaa on, että tässä lasketaan vain pelin sisäisen myynnin tuotot, eikä esimerkiksi yhteistyösopimuksia tai oheismyyntiä.

10. Lineage M

Kuva: Lineage M/NCSoft

Kuva: Lineage M/NCSoft

Vuonna 2017 julkaistu Lineage M on mobiiliversio korealaisen NCSoftin MMORPG-peli Lineagesta, joka julkaistiin vuonna 1998. Pelillä on ollut vastaava vaikutus aasialaisten MMO-pelien kehitykseen kun länsimaissa samoihin aikoihin julkaistuilla Ultima Onlinella ja Everquestilla. Erityisesti Koreassa supersuosittu Lineage M hyppäsi heti julkaisusta myyntilistojen kärkeen ja keräsi ensimmäisenä vuotenaan yli miljardi dollaria. Yhteensä vuosien saatossa tuloja on kertynyt noin 3.5 miljardia dollaria. Itse peli on uskollinen juurilleen, mutta sen käyttöliittymä on virtaviivaistettu mobiilille sopivaksi. NCSoft on muutenkin ohjannut huomionsa täysin puhelimiin, sillä myös Lineage 2 käännettiin mobiilille vuonna 2019 ja peli on saamassa jatko-osan tulevaisuudessa.

9. Fantasy Westward Journey

Kuva: Fantasy Westward Journey

Kuva: Fantasy Westward Journey

Listan yhdeksäntenä löytyy myös MMO-peli, tällä kertaa kiinalainen Fantasy Westward Journey. Peli on Lineagen tavoin on käännetty vanhasta tietokonepelistä. Peli julkaistiin mobiilille vuonna 2015 ja on sen jälkeen tienannut kehittäjälleen NetEaselle noin 4,7 miljardia dollaria. Fantasy Westward Journey osoittaa, että perinteiset MMO-mekaniikat toimivat hyvin Aasian mobiilimarkkinoilla. Peli puski NetEasen vuonna 2016 maailman tuottavimmaksi mobiilikehittäjäksi ja roikkuu vielä tänäkin päivänä tuottavimpien pelien listoilla Kiinassa.

8. Pokémon Go

Kuva: Niantic/Pokemon Go

Kuva: Niantic/Pokemon Go

Listan kahdeksantena löytyy peli, joka mullisti maailman vuonna 2016. Puhelinten paikannusta ja kameraa käyttävä Pokémon Go toi pelaajat kaduille ja puistoihin. Peli oli välitön hitti ja nousi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, jonka tunsivat myös ihmiset jotka eivät itse pelanneet.

Peli ei ollut kehittäjänsä Niantecin ensimmäinen Augmented Reality -peli. Yhtiö kehitti alun perin Ingress-nimistä peliä täysin itsenäisesti, mutta vasta yhteistyö Nintendon toi pelin suuren yleisön tietoisuuteen. Käyttäjät ovat ostaneet erilaisia tuotteita pelin kaupasta noin viidellä miljardilla dollarilla, minkä lisäksi yhtiö tienaa erilaisilla yhteistyösopimuksilla.

Pelin suosion myötä markkinat ovat hiljalleen täyttyneet erilaisista vaihtoehdoista. Tänä päivänä ulos lähtiessä voi hypätä muun muassa Harry Potterin (Harry Potter: Wizards Unite), Witcherin (The Witcher: Monster Slayer) Jurassic Parkin (Jurassic World Alive) ja Walking Deadin (The Walking Dead: Our World) maailmoihin.

7. Fate/Grand Order

Kuva: Aniplex - Fate/Grand Order

Kuva: Aniplex - Fate/Grand Order

Fate/Grand Order on japanilainen vuoropohjainen roolipeli, joka julkaistiin vuonna 2015. Aniplexin julkaisema peli perustuu Type-Moon -pelinkehittäjän Fate-roolipelisarjaan ja se on listamme ensimmäinen yksinpeli.

Pelissä pelaaja rakentaa joukkueen hahmoista, joita voi avata pelaamalla tai ostaa kaupasta. Pelissä hyödynnetään niin kutsuttua Gacha-mekaniikkaa, eli hahmoja ei voi ostaa suoraan vaan niitä avataan lootbokseista. Tämä on ollut pelille erittäin voittoisaa, sillä se on tehnyt noin 5,4 miljardia tuottoa.

6. Puzzle & Dragons

Kuva: GungHo Online Entertainment/Puzzle & Dragons

Kuva: GungHo Online Entertainment/Puzzle & Dragons

Kuudentena listalla on japanilaisen GungHo Online Entertainmentin kehittämä Puzzle & Dragons. Vuonna 2012 julkaistu pulmapeli on listamme vanhin jäsen ja onkin ehtinyt tuottaa noin 5,6 miljardia dollaria elinkaarensa aikana.

Vaikka kyseessä on pohjimmiltaan perinteinen ”yhdistä kolme” -pulmapeli, on mukaan yhdistetty erilaisia roolipeleistä tuttuja mekaniikkoja. Pelaaja valitsee itselleen kuusi sankaria, ja jokainen lauta on itse asiassa taistelu, missä kuvioita yhdistämällä tehdään vahinkoa.

Kuten edellä listatussa Fate/Grand Orderissa, myös Puzzle & Dragons kerää tulonsa pääsääntöisesti uusia sankareita myymällä. Peliä voi pelata ilmaiseksi, mutta vaikeammat laudat vaativat tehokkaampia sankareita, joiden kerääminen pelaamalla vie kuukausia.

5. PUBG Mobile

Kuva: Krafton/PlayerUnknown’s Battlegrounds

Kuva: Krafton/PlayerUnknown’s Battlegrounds

Listan viidentenä on mobiiliversio monille tutusta PlayerUnknown’s Battlegroundista. PUBG:n PC-versio nousi huikeaan suosioon vuonna 2017 ja vaikka se on myöhemmin hävinnyt kilpailun Fortniteä vastaan, elää se vahvasti mobiilissa.

PUBG on varmasti listamme eniten kritiikkiä kerännyt peli. Se on tähän mennessä kielletty ainakin Kiinassa ja Intiassa, joskin Kiinan tapauksessa peli julkaistiin uudelleen nimellä Game for Peace. Uudelleenjulkaistusta versiosta poistettiin kaikki veri ja sitä muutettiin muutenkin Kiinan arvojen mukaiseksi.

Toisin kuin listan aiemmissa peleissä, ei PUBG:ssa saa pelillistä etua rahalla, vaan kaupasta löytyy pelkkiä kosmeettisia tuotteita. Hahmon tekeminen oman näköiseksi kuitenkin selvästi kiinnostaa pelaajia, sillä peli on kolmessa vuodessa ehtinyt keräämään 6.2 miljardia dollaria

4. Candy Crush Saga

Kuva: Activision Blizzard/Candy Srush Saga

Kuva: Activision Blizzard/Candy Srush Saga

Sijalta neljä löytyy peli, joka pitkään määritti sen, millaisena yleisö näki mobiilipelaamisen. Candy Crush Saga on ”yhdistä kolme” -pulmapeli joka julkaistiin vuonna 2012. Peli julkaistiin alun perin Facebookissa ja myöhemmin käännettiin mobiilialustoille.

Toisin kuin aiemmin mainitussa Puzzle & Dragons pelissä, Candy Crushissa kaupasta ostetaan vain erilaisia helpotuksia, joita voi käyttää vaikeammissa laudoissa. Rahalla saa myös lisää elämiä, sekä pystyy avaamaan uusia, haastavampia tasoja nopeammin. Tuloja pelistä on kertynyt noin 6,4 miljardia dollaria.

3. Clash of Clans

Kuva: Supercell/Clash of Clans

Kuva: Supercell/Clash of Clans

Kolmannelta sijalta 7,7 miljardin tuotoillaan löytyy suomalaisen Supercellin hittipeli Clash of Clans, joka julkaistiin vuonna 2012. Pelissä pelaajat rakentavat omaa kylää ja voivat liittyä klaaneihin. Kyliä puolustetaan asettamalla ansoja ja muiden pelaajien kyliin voi hyökätä ostamalla joukkoja.

Kylän ja joukkojen rakentaminen vie pelissä paitsi pelin sisäisiä resursseja, myös aikaa. Pisimmillään rakennusten päivittäminen saattaa viedä viikkoja, mutta rakentamista voi nopeuttaa oikeaa rahaa käyttämällä. 

2. Monster Strike

Kuva: XFLAG/Monster Strike

Kuva: XFLAG/Monster Strike

Listan toisena on vuonna 2013 julkaistu pulmapeli Monster Strike. Tämä japanilaisen XFLAGin julkaisema peli on siitä uniikki, että sen pulmat perustuvat hieman biljardia muistuttavaan pelilautaan. Pallojen sijaan lauta täytetään hahmoilla, ja pelaajan on löydettävä kulma jonka kautta osumat aiheuttavat tarpeeksi vahinkoa viholliseen.

Kuten moni listan aiempi jäsen, myös Monster Strike kerää tulonsa myymällä lootboxeja, joista on mahdollista avata parempia hahmoja. Tuloja peli on kerryttänyt arviolta 9,3 miljardia dollaria, josta suurin osa tulee Japanista.

1. Honor of Kings

Kuva: Tencent/Honor of Kings

Kuva: Tencent/Honor of Kings

Kaikkien aikojen suosituimman mobiilipelin tittelin nappaa kiinalaisen pelijätti Tencentin kehittämä Honor of Kings. Tencentin ostettua League of Legendsiä kehittävän Riotin se esitti näille toiveen Leaguen kääntämisestä mobiilille. Riot kieltäytyi väittäen, että MOBA-pelejä ei voi toteuttaa mobiililla. Tencent päätti kuitenkin yrittää ja loppu on historiaa.

Honor of Kings on hyvin uskollinen kopio League of Legendsin mekaniikoista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että rahalla ei voi ostaa parannusta pelaamiseen, eli valtaosa tuloista tulee kosmeettisista lisistä. Kuten esikuvansa League, myös Honor of Kings osoittautui kuitenkin huikean tuottoisaksi: Peli on tuottanut julkaisijalleen jo mittavat 9,6 miljardia dollaria.

Honor of Kings on erikoinen sikäli, että pelin tuotot tulevat lähes kokonaan Kiinasta. Peli julkaistiin uudestaan Kiinan ulkopuolella nimellä Arena of Valor, mutta versiot eivät ole identtisiä ja Arena of Valor ei koskaan noussut samanlaiseen suosioon huolimatta Nintendo Switch -tuesta.

Siirry aiheisiin

Assembly
Footer Backdrop