Backdrop
  • Mielipide: Aleksi ”allu” Jallin uusi joukkue kertoo paljon suomalaisen CS:n tilasta – mikä mättää?
allu paakuva

Kuva: Tuomo Väkevä / ENCE

EsportsMielipideCS:GOallu

Jaa

Mielipide: Aleksi ”allu” Jallin uusi joukkue kertoo paljon suomalaisen CS:n tilasta – mikä mättää?

Tatu Partanen -
tt_partanen
-
lauantaina 15. tammikuuta 2022

Suomalaiset ovat todellista CS-kansaa, mutta maamme kuihtuva skene ei pysy huipputasolla naapurimaiden tahdissa, kirjoittaa Tatu Partanen.

Mainos
Mainos

Aleksi ”allu” Jalli on täällä taas. Tai ainakin ehkä, mikäli Yle Urheilua on uskominen. Toisin kuin muut Suomen tämänhetkiset huippupelaajat, Suomalaisen Counter-Striken kovin nimi noin viimeisen vuosikymmenen ajalta ei ole kuitenkaan karkaamassa ulkomaille.

Sen sijaan hän lyö Ylen tietojen mukaan hynttyyt yhteen entisen ENCE-luotsin Slaava ”Twista” Räsäsen kanssa ja yhdistää palvelimella voimansa Lasse ”ZOREE” Urosen, Tuomas ”SADDYX” Louhimaan, Tony ”arvid” Niemelän ja Olli ”oopee” Piispasen kanssa. Kokoonpanoa ei tämän jutun kirjoitushetkellä ole vahvistettu pelaajien toimesta eikä mahdollista organisaatiota ole tiedossa.

Tavanomaisesti Jallin paluusta kohistaisiin, mutta tällä kertaa kovimmallakin allu-fanilla on hankalaa löytää hypetettävää. Nimekkään valmentajan ja Jallin itsensä ohelta joukkueesta ei löydy juurikaan aiempia menestyjiä tai kiinnostavia nuoria pelaajia ja kyse on enemmänkin SM-tason kuin huipputason kokoonpanosta.

Huhutussa kokoonpanossa Jalli tekisi jälleen yhteistyötä entisen ENCE-valmentajan Slaava "Twista" Räsäsen kanssa. Kuva: Jussi Jääskeläinen / ENCE

Huhutussa kokoonpanossa Jalli tekisi jälleen yhteistyötä entisen ENCE-valmentajan Slaava "Twista" Räsäsen kanssa. Kuva: Jussi Jääskeläinen / ENCE

Paluu Suomeen voi tietysti olla Jallin osalta ele uuden CS-sukupolven auttamiseksi, mutta lähtökohdat ihmetyttävät. Louhimaa on 20-vuotias, Piispanen 23, Niemelä 24, Uronen 28 ja Jalli 29. Mistään nuorten osujien joukkueesta ei voida siis puhua. Varsinkin kun pääosalla heistä on allaan useampi vuosi keskinkertaista suorittamista heikkotasoisissa turnauksissa.

Omalla tavallaan kokoonpano kuvastaakin hyvin Suomen kuihtuvia CS-piirejä. Itse peliä Suomessa pelataan edelleen hurjia määriä, mutta huipputasolla tämä ei näy. ENCEn "dream team" oli suomalaisen CS:GOn absoluuttinen huippu ja sen saavuttamiseen vaadittiin Suomen parhaasta kuudesta pelaajasta viisi.

ENCEä ennen suomalainen tiimi nähtiin huipulla viimeksi vuonna 2007, kun legendaarinen 69°N-28°E -joukkue vietti lyhyen pätkän maailmanlistan kärjessä. Tuolloin kyse oli kuitenkin CS:n edellisestä versiosta eli 1.6:sta. GO:ssa Suomen lippua ovat maailmalla kantaneet yksinomaan ENCE sekä Havu, jonka tähti on kiitänyt kirkkaimmillaankin vain noin maailman parhaan 20 tiimin joukkoon.

Tähän verrattuna, naapurimaamme Ruotsin huippuvuosistaan kulahtanut CS-skene on onnistunut silti tuottamaan lähes kahden tiimin edestä pelaajia, joista jokainen vastaa tasoltaan Suomen parasta pelaajaa. Aivan omalla tasollaan liitävään Tanskaan ei edes kannata verrata, sillä maailman parhaan 20 tiimin riveistä löytyy tälläkin hetkellä parikymmentä tanskalaista.

Vuosien 2018-2019 ENCE on edelleen suomen CS:GO-historian paras tiimi. Kuvassa vasemmalta oikealle Räsänen, Jalli, Sami "xseveN" Laasanen, Aleksi "Aleksib" Virolainen, Jere "sergej" Salo sekä Jani "Aerial" Jussila. Kuva: ENCE

Vuosien 2018-2019 ENCE on edelleen suomen CS:GO-historian paras tiimi. Kuvassa vasemmalta oikealle Räsänen, Jalli, Sami "xseveN" Laasanen, Aleksi "Aleksib" Virolainen, Jere "sergej" Salo sekä Jani "Aerial" Jussila. Kuva: ENCE

Mutta mistä tämä kaikki sitten johtuu? Syitä on varmasti monia, mutta pääpiirteittäin ne tiivistyvät kolmeen kulmaan.

Näistä ensimmäinen vaivaa lähes kaikkea kilpapelaamista, mutta Suomessa sen vaikutus on ollut erityisen harmittava. Nuorempaa sukupolvea ei yksinkertaisesti kiinnosta ammattilaisura, koska esimerkiksi striimaaminen on huomattavasti helpompi tapa elättää itsensä pelaajana. Miksi tienaisit kymmeniä tuhansia ja tekisit 16 tuntia päivässä töitä, kun voit tahkoa tilille satoja tuhansia ja vääntää stressitasoja selvästi alemmas?

Toinen ongelma eli pelaajien kierrättäminen on puolestaan ollut suomalaisen CS:n ongelma jo 2000-luvun alusta. Tiimit kierrättävät ”todistettuja” nimiä vuodesta toiseen, kunnes lopulta tiimin keski-ikä alkaa lähennellä kolmeakymmentä. Täten nuoret potentiaaliset tähdet jäävät ilman veteraanien arvokkaita oppeja ja pahimmillaan monet luovuttavat, sillä pääsy huippujoukkueisiin vaikuttaa mahdottomalta.

Kolmantena pointtina on suoranaisen tien huipulle puuttuminen. Akatemiatiimejä ei Suomesta löydy, joten ainoa mahdollisuus nuorille tiimeille on lähteä kokeilemaan onneaan SM-tason turnauksiin. Ne ovat puolestaan pitkälti sekavaa puuhastelua, jota on vaikeaa ottaa vakavasti varsinkin silloin, kun Suomen parhaat joukkueet avoimesti kieltäytyvät paikoista liigoissa. Nämä kaikki kulminoituvat pitkälti siihen, että edellinen edes osittain realisoitunut nuori lupaus nähtiin Jere ”sergej” Salon muodossa vuonna 2019, mutta nyt Suomen kovimmat CS-lupaukset nuorempaa Salon veljestä eli Jimiä (Jimpphat) lukuunottamatta eivät edes pelaa CS:ää: Sekä Elias ”Jamppi” Olkkonen ja Nikita ”derke” Sirmitev loikkasivat Valorantin puolelle. Ja voiko kaksikon päätöstä edes paheksua? Olkkosen uran katkaisi sittemmin peruttu mutta alunperinkin täysin kohtuuton VAC-pelikielto. Sirmitevillä vastaavaa ongelmaa ei ollut, mutta nousu CS:n huipulle, varsinkin suomalaisessa tiimissä, olisi ollut monien vuosien urakka jota ei välttämättä edes koskaan palkita. Loikkaaminen ulkomaille tai toiseen peliin kovemman menestyksen perässä ei ole pelkästään ymmärrettävää vaan oikeastaan kaikilla tavoilla järkevää.

Elias "Jamppi" Olkkosen lupaava ura katkesi ennen aikojaan kohtuuttomaan VAC-pelikieltoon. Nykyään Suomen viime vuosien lupaavin CS-pelaaja taistelee Euroopan Valorant-herruudesta Team Liquidin riveissä. Kuva: Colin Young-Wolff / Riot Games

Elias "Jamppi" Olkkosen lupaava ura katkesi ennen aikojaan kohtuuttomaan VAC-pelikieltoon. Nykyään Suomen viime vuosien lupaavin CS-pelaaja taistelee Euroopan Valorant-herruudesta Team Liquidin riveissä. Kuva: Colin Young-Wolff / Riot Games

Mutta sitten takaisin lähtökuoppiin. Mitä Jallin huhutun uuden tiimin kaltaiselta erinäisistä palasista kokoon parsitulta kokoonpanolta voi sitten odottaa? Negatiivisuudestani huolimatta joukkueen osat ovat kuitenkin sen verran tasokkaita, että menestystä vähintään kotimaassa löytynee. Olisi kuitenkin jokseenkin tragikoomista nähdä aikoinaan maailmanrankingin kakkossijalla vieraillut major-hopeamitalisti taistelemassa Suomen herruudesta Havua vastaan. Toivonkin siis hartaasti, että Saloja löytyy lähitulevaisuudessa lisää. Muussa tapauksessa Suomi-CS:ää voi muutaman vuoden sisällä kohdata aikoinaan komean Norjan kynäriskenen karu kohtalo: Katoaminen tyhjiöön, missä vanhojen tähtien lopetettua yksi pelaaja pitää maan lippua korkealla kansainvälisessä kokoonpanossa.

Siirry aiheisiin

Assembly
Footer Backdrop