Backdrop
aleksib pääkuva

Kuva: Stephanie Lieske / ESL

EsportsMielipideCS:GOAleksib

Jaa

Mielipide: Aleksi Virolaisen OG:lla ei riitä maailman huipulle – uppoaako kapteeni laivansa kanssa?

Tatu Partanen -
tt_partanen
-
lauantaina 11. joulukuuta 2021

CS-tähti Aleksi Virolaisen OG on jo kahden vuoden ajan kompuroinut epäonnistumisesta toiseen. Ilman ihmeitä tiimin katto vaikuttaa jo löytyneen, mutta aikooko Virolainen tuhlata jälleen yhden vuoden tuomitun tiimin riveissä?

Mainos
Mainos

Kotimaisen ENCE-organisaation riveissä maailmanmaineeseen noussut Counter-Strike-tähti Aleksi “Aleksib” Virolainen on ehtinyt kilpailla kansainvälisen OG:n pelipaidassa nyt jo yli kaksi vuotta. Nuoren pelinjohtajan luotsaamalta tiimiltä toivottiin jo tuolloin suuria ja erinäisten kokoonpanomuutosten jälkeen fanien haaveet tiimin menestyksen suhteen kasvoivat entisestään.

Mutta kuinkas sitten kävikään?

Koko olemassaolonsa aikana OG on onnistunut voittamaan yhden turnauksen. Se voitto tuli tänä vuonna, kun joukkue vei Spring Sweet Spring -nettiturnauksen. Samalla tiimi ei edes onnistunut pääsemään karsinnoista vuoden kolmeen tärkeimpään kilpaan – IEM Kölniin, IEM Katowiceen ja Tukholman majoriin.

Toistan, ellei asia tullut selväksi: Joukkue, joka on ajoittain pallotellut maailmanlistan kärkikymmenikön sisällä onnistui koko vuonna nousemaan yhteen relevanttiin turnaukseen eli IEM Summeriin. Sieltä tullut hopeamitali sekä ESL Pro Leaguen välieräsija olivat OG:n historian parhaat tulokset – ja molemmat olivat nettiturnauksia, joten niiden painoarvo on vähintäänkin kyseenalainen.

Aleksi "Aleksib" Virolainen nousi maailmanmaineeseen ENCEn karismaattisena pelinjohtajana. Kuva: Jussi Jääskeläinen / ENCE

Aleksi "Aleksib" Virolainen nousi maailmanmaineeseen ENCEn karismaattisena pelinjohtajana. Kuva: Jussi Jääskeläinen / ENCE

Viimeisimmät flopit nähtiin major-karsinnoissa, joissa mahdollinen lohkovoitto vaihtui major-paikan menetykseen, ja vuoden viimeisessä turnauksessa IEM Winterissä, jossa ainoa sarjavoitto tuli kiinalaista TYLOOta vastaan. Ninjas in Pyjamas pelasi seuraavassa ottelussa umpisurkeasti, mutta OG kykeni tavalla tai toisella pelaamaan vielä huonommin ja lähti kotimatkalle.

Parhaimmillaan OG kykenee laittamaan kampoihin myös maailman kärkitiimeille. Tällä ei kuitenkaan ole mitään väliä, sillä yksittäiset voitot eivät merkitse mitään jos niitä seuraa sulaminen milloin minkäkin umpisurkean vastuksen käsittelyssä. Maailman todelliseen kärkeen nousu vaatii tuloksia ja niitä OG:lla ei ole.

Mistä tämä kaikki sitten johtuu?

OG:n ongelmat eivät ole yksiselitteisiä, mutta ne pitkälti tiivistyvät kahteen pääpointtiin: Yksilötaidon ja henkisen kestävyyden puutteeseen. Aloitetaan ensimmäisestä.

Virolaisen ENCEä kritisoitiin usein kohtuuttomankin kovaäänisesti "tulivoiman" puutteesta. Tuo ENCE oli kuitenkin pelaaja pelaajalta taitavampi joukkue kuin OG, josta ei löydy yhtäkään tasaiseen tähtisuoritukseen yltävää pelaajaa. Valdemar "valde" Bjørn Vangså on tasaisen keskiverto ja joskus jopa hyvä, mutta tiimin kaikki muut pelaajat ovat käytännössä keskikastia, eivät eliittiä.

Tästä tiimistä piti tulla jotain: Shahar "flameZ" Shushanilla (keskellä etualalla) vahvistettu OG on ajoittain näyttänyt jopa hyvältä, mutta tuloksissa parantunut peli ei ole näkynyt. Kuva: OG

Tästä tiimistä piti tulla jotain: Shahar "flameZ" Shushanilla (keskellä etualalla) vahvistettu OG on ajoittain näyttänyt jopa hyvältä, mutta tuloksissa parantunut peli ei ole näkynyt. Kuva: OG

Paras esimerkki sekä tästä että toisesta pointista lienee Mateusz "mantuu" Wilczewski, jota monet pitävät OG:n "tähtipelaajana". Puolalainen kykenee parhaimmillaan hienoihin suorituksiin ottelutasolla, mutta hän myös häviää yksin OG:lle kierroksia, karttoja ja otteluita enemmän kuin kukaan muu tiimin pelaajista. Tiimin harmiksi tätä tapahtuu eniten juuri tiukoissa otteluissa, joissa Wilczewskillä on paha tapa kadota palvelimelta.

Näitä sulamisia on nähty esimerkiksi IEM Katowicessa FaZe Clania vastaan, Heroicia vastaan CS_Summit 7:ssä ja ESL Pro Leaguessa (jossa Wilczewski mokasi myös FPX:ää vastaan ratkaisuottelussa), IEM Kölnin karsinnoissa BIGiä ja Renegadesia vastaan ja viimeisimpänä Ninjas in Pyjamasia vastaan IEM Winterissä. Listaa voisin jatkaa lähes jokaisella turnauksella viimeisen kahden vuoden ajalta, mutta pointti lienee jo selkeä: "Mantuun" suoritus ei yksinkertaisesti ole riittävä tähtipelaajan manttelin kantamiseen.

Virolainen itse ei myöskään ole täysin syytön näihin ongelmiin: OG:n pelistä näkee, kun "Aleksibeellä" on huono päivä. Joukkue häviää kymmenen kierrosta putkella, Virolainen yrittää mitä oudompia taktiikoita ja tiimin koheesio katoaa täysin. Toisaalta kapteenin mahdollinen turhautuminen on ymmärrettävää – on vaikeaa johtaa tiimiä, jonka suoriutumisen et voi koskaan luottaa.

Monet toiveikkaat OG-fanit ovat jo pitkään ehdottaneet tiimin tähdiksi Mouzin tehokaksikkoa eli Ropzia ja Frozenia. Molemmat ovat kaupan ja Ropzia maailman suurtiimit ovatkin kosiskelleet, mutta OG:n nimeä huhuissa ei ole nähty mukana. Kuva: PGL

Monet toiveikkaat OG-fanit ovat jo pitkään ehdottaneet tiimin tähdiksi Mouzin tehokaksikkoa eli Ropzia ja Frozenia. Molemmat ovat kaupan ja Ropzia maailman suurtiimit ovatkin kosiskelleet, mutta OG:n nimeä huhuissa ei ole nähty mukana. Kuva: PGL

Mutta sitten se tärkein kysymys: Voiko näitä ongelmia korjata? Tällä kokoonpanolla ei.

OG tarvitsee todellisen tähtipelaajan tai ehkäpä kaksi ja se puolestaan vaatisi joko rahaa pelaajien ostamiseksi tai halukkuutta investoida nuoriin lupauksiin, jotka tulevaisuudessa kehittyvät kantaviksi voimiksi. Mallia voitaisiin ottaa organisaation Dota 2 -siivestä ja Anathan "ana" Phamin tai Topias "Topson" Taavitsaisen rekrytöinnistä, mutta epäilen CS-divisioonalla olevan tahtotilaa tähän.

Jos kokoonpano ei muutu eikä Aleksandr "s1mple" Kostylievin henki herää Wilczewskissä joululoman aikana, olisi Virolaisen itsensä kannalta paras lähteä ennen, kuin uppoava OG-laiva vetää pelinjohtajan maineen synkkiin pohjamutiin. Suuntana voisi olla huhuttu G2 tai jokin kotoisa suomalaistiimi. Kenties Virolainen voisi seurata Suomen edellisen tähtikapteenin jalanjälkiä ja loikata pelinjohtajaa etsivän Evil Geniusesin riveihin Tomi "lurppis" Kovasen tavoin.

Mikä onkaan ratkaisu, toivon, että se tulee nopeasti – nyky-OG:n kello tikittää ja ilman uudistuksia Virolainen saattaa joutua tyytymään turhauttavaan keskinkertaisuuteen loppu-urakseen. Taidot hänellä riittävät kyllä parempaan, mutta riittääkö tahto?

Siirry aiheisiin

Lisää aiheesta Esports

Tietoa meistäOta yhteyttäMediakorttiKäyttöehdotTietosuojalausuntoEvästeet

Vastaava päätoimittaja

Lassi Nummi

Uutisvinkit

uutiset@assembly.org
AssemblyTelia
Footer Backdrop