Backdrop
  • Suomen peliteollisuus tekee yhdessä töitä häirinnän ehkäisemiseksi
Diversiteetti

Kuva: Teemu Hiilinen

GamingActivision BlizzardHäirintä

Jaa

Suomen peliteollisuus tekee yhdessä töitä häirinnän ehkäisemiseksi

Teemu "wabbit" Hiilinen -
hiilinen
-
lauantaina 28. elokuuta 2021

Suomessa pelialalla tapahtuvaan häirintään suhtaudutaan vakavasti. Häirinnän ehkäisyn parissa työskentelevän Task Forcen edustaja Taina Myöhänen uskoo, että peliala haluaa ratkaista vielä olemassaolevat ongelmat yhdessä.

Mainos
Mainos

Activision Blizzardiin kohdistuvat vakavat häirintäsyytökset ovat viime kuukausien aikana herättäneet keskustelua pelialalla. Suomen peliteollisuudessa vastaavanlaisia tapauksia pyritään ehkäisemään ennalta. Esimerkiksi pelialan yhdistys Neogames on laatinut Suomeen oman Code of Conduct -säännöstön. Säännöstöön ovat sitoutuneet kaikki Neogamesin jäsenet.

Säännöstön ohella häirintätapausten ratkomiseksi on perustettu pelialan yhdistysten toimesta oma Task Force eli vapaasti suomennettuna "toimintaryhmä" vuonna 2018. Task Forcessa ovat mukana Neogames Finland ry, IGDA Finland ry, Finnish Game Jam ry, Suomen Pelinkehittäjät ry ja We in Games ry.

Task Forcen yhteyshenkilönä toimii 15 vuotta pelialalla työskennellyt Taina Myöhänen, joka on myös We In Games Finland -yhdistyksen puheenjohtaja.

We in Gamesin perusti vuonna 2019 alunperin Facebookissa toiminut ryhmä. Yhdistyksen kautta ryhmä sai enemmän mahdollisuuksia ottaa kantaa asioihin ja päästä keskustelemaan sekä myös tietynlaista painoarvoa tärkeälle työlleen.

Task Force tarjoaa pelialalle maksuttomia koulutuksia häirinnän torjumiseksi. Tämän lisäksi toimintaryhmä tarjoaa tukea ja opastusta häirinnän kohteeksi joutuneille.

Myöhäsen mukaan Activision Blizzardin tapausten kaltaista häirintää ei Suomessa tiettävästi ole alalla ollut tai noussut esiin.

Task Forcelle tulleiden ilmoitusten perusteella Suomessa esiintyy vain vähäisesti häirintää ja tapaukset ovat vähentyneet pelialalla ylipäätään. Myöhäsen mukaan vanha toimintakulttuuri onkin katoamassa, kun alalle tulee jatkuvasti enemmän diversiteettiä.

Myöhänen ei halua puhua yksittäisistä tapauksista yksityisyydensuojaan vedoten, sillä Task Forcen kanssa käytävät keskustelut ovat aina luottamuksellisia. Sen tarkoituksena on kuitenkin aina muuttaa alan koko kulttuuria eikä puuttua vain yhteen häirintätapaukseen kerrallaan.

Myöhäsen mukaan suomalainen peliteollisuus haluaa ratkaista vielä olemassaolevat häirintäongelmat yhdessä.

– Uskon suomalaiseen peliteollisuuteen ja yhteiseen tahtotilaan saattaa toiminta turvalliseen suuntaan. Me emme ole ajamassa yhden ryhmän asiaa vaan luomassa kaikille yhtenäistä turvallista tilaa. Pelialalla diversiteetti lisää luovuutta ja sitä tarvitaan, jotta saadaan erilaisia näkökulmia peleihin, Myöhänen summaa.

Siirry aiheisiin

Assembly
Footer Backdrop