Kuva: Activision Blizzard
Peliyhtiö Activision Blizzard yhdistetään yleensä mielettömän hienoihin seikkailuihin samoin kuin modernin elektronisen urheilun syntyyn.
Azerothissa voi katsella kaunista auringonnousua Zandalarin hiekkarannoilla, mutta World of Warcraftin ja muiden Blizzardin hittipelien kauniit ja kiehtovat tarinat eivät ole syntyneet ilman rumia myrskypilviä, joita on nyt kerääntynyt peliyhtiön auringon eteen.
Kalifornian työsuojeluviranomaiset (DFEH) jättivät 20.7. Kalifornian korkeimpaan oikeuteen vakavan syytöksen peliyhtiön toimista. DFEH oli seurannut yrityksen toimia yli kahden vuoden ajan ja havainnut sekä rakenteellista syrjintää että naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää. Työsuojeluviranomaiset antoivat yritykselle mahdollisuuden parantaa olosuhteita koko kahden vuoden tarkastelun aikana. Yrityksen toimet olivat riittämättömiä viranomaisille.
Syytökset olivat vakavia. Raporttien mukaan työpaikalla vitsailtiin avoimesti raiskauksista, häirittiin naisia seksuaalisesti ja kerrottiin seksistisiä vitsejä. Tämän lisäksi naisten oli vaikeampi edetä urallaan, koska heidän epäiltiin hankkiutuvan raskaaksi, ja heitä myös mm. kritisoitiin, jos he joutuivat hakemaan lapsiaan päiväkodista.
Uutissivusto Kotakun mukaan monet yhtiön pelinkehittäjistä käyttivät myös BlizzConia saalistuskenttänään. Yksi entisistä johtajista, Alex Afrasiabi, järjesti näyttäviä juhlia läheisen hotellin sviitissä, jonne kutsuttiin cosplayasuisia naisia. Yhtiön naistyöntekijät tiesivät vältellä hotellia BlizzConin aikaan. Sviittiä kutsuttiin Bill Cosby -sviitiksi. Työntekijät ottivat kuvia itsestään jo tuolloin seksuaalisesta ahdistelusta syytetyn ja sittemmin lukuisista seksuaalirikoksista tuomitun Bill Cosbyn kuvan kanssa.
Huolestuttavaa on myös se, että vaikka monet työntekijät raportoivat tapahtumista yhtiön HR-osastolle, ongelmat vain lakaistiin maton alle ja raportoijia jopa syytettiin valehtelusta. HR suhtautumisesta työntekijöiden valituksiin uutisoi ensimmäisenä Axios.
Mikäli syytökset pitävät paikkansa, on Activision Blizzard syyllistynyt hyvin vakaviin työsuojelurikoksiin, jotka eivät kuulu missään nimessä 2020-luvun työkulttuuriin.
Activision Blizzardin työntekijät aloittivat järjestäytymisen omaan allianssiinsa vastatoimena yhtiön ongelmien peittelylle. Ennen virallista järjestäytymistä yhtiön työntekijät marssivat kahdesti ulos heinäkuun aikana.
Ensimmäisellä kerralla World of Warcraftin pelaajat osallistuivat protestiin järjestämällä Oriboksen kaupungin rappusilla istumaprotestin. Lisäksi pelaajat kirjautuvat ulos palvelimilta samaan aikaan kun Activision Blizzardin työntekijät aloittivat ulosmarssinsa.
Oman osuutensa protestista sai myös World of Warcraftissa oleva NPC-hahmo Afrasiabi, jonka eteen käytiin heittämässä erilaisia protestikylttejä. Tämä johti siihen, että yhtiö muutti lopulta NPC-hahmon nimen: kenttämarsalkka Afrasiabista tuli kenttämarsalkka Stonebridge. Samalla myös kaikkia muita Afrasiabiin viittaavia pelinsisäisiä tavaroita muutettiin turvallisemman ympäristön luomiseksi.
Toisessa ulosmarssissa pelaajia saapui Kaliforniassa sijaitsevalle yhtiön pääkonttorille osallistumaan paikalla pidettyyn protestiin. Työntekijät saivat myös sosiaalisessa mediassa paljon kannatusta ajamalleen asialle.
Elokuun alussa toimintansa aloitti Activision Blizzardin työntekijöiden allianssi ABK Worker Alliance. Allianssin tavoitteet ovat selvät. (Tweettiketju jatkuu klikkaamalla ensimmäistä tavoitetta).
Yhtenä ratkaisuna ongelmaan Activision Blizzard ehdotti ulkopuolista tarkastusta, jonka tulisi suorittamaan massiivinen lakifirma WilmerHale. Työntekijöiden allianssi tyrmäsi tämän ehdotuksen kovin sanankääntein.
IGN:n saaman sähköpostin mukaan työntekijät eivät voineet hyväksyä ulkopuoliseksi tarkastajaksi yritystä, joka oli jo ollut mukana laatimassa Activision Blizzardin sääntöjä. Lisäksi WilmerHale on tullut tunnetuksi siitä, että se tarjoaa yrityksille keinoja vaikeuttaa työntekijöiden liittoutumista ja opastaa ns. union bustingiin. Yhdysvalloissa ammattiliittojen asema on ylipäätään hyvin kyseenalainen, ja WilmerHalen palveluja ovat käyttäneet hyödykseen mm. Amazon ja Uber, kun uhkana on ollut työntekijöiden joukkoistuminen.
Elokuun kolmantena päivänä Blizzard Entertainmentin hallituksen puheenjohtaja J. Allen Brack vihdoin ilmoitti irtisanoutuvansa yhtiön palveluksesta välittömästi. Hän oli ensimmäinen iso nimi, joka menetti työpaikkansa syytösten takia. Samalla myös yhtiön HR-osaston johtaja Jesse Meschuk ilmoitti eroavansa yhtiön palveluksesta.
Elokuun kahdentenatoista päivänä yhtiö ilmoitti tutkivansa jokaisen syytöksen tarkkaan ja tekevänsä tutkimusten perusteella ratkaisevia päätöksiä. Samana päivänä Diablo 4 -pelin johtajan Luis Barrigan, Blizzardin johtavan tasosuunnittelijan Jesse McCreen ja World of Warcraftin kehittäjän Jonathan LeCraftin työsuhteet päättyivät yhtiössä. Asioista uutisoi ensimmäisenä Kotaku.
Alex Afrasiabi erosi yhtiön palveluksesta jo vuonna 2020 ennen varsinaisen kohun syntymistä. Afrasiabin nimi on noussut toistuvasti esiin eri työntekijöiden kertomuksissa.
Yksi Activision Blizzardin kruununjalokivistä on ollut heidän Overwatch-liigansa, joka on täysin ammattimainen. OWL:n ensimmäinen kausi käynnistyi vuonna 2018 ja sitä on ehditty pelata vaihtelevalla menestyksellä kolme kautta.
Liigan franchise-maksut ovat vaihdelleet 20 miljoonan ja 50 miljoonan yhdysvaltain dollarin (noin 17 miljoonan ja 43 miljoonan euron) välillä. Kohujen myötä liiga on nyt menettänyt jo kolme merkittävää sponsoriaan, T-Mobilen, State Farmin sekä Coca-Colan. Nämä ovat valtavia taloudellisia tappioita liigalle, jonka kiinnostavuus on muutenkin laskenut viimeisten vuosien aikana. Myös yhtiön kehittämä Overwatch 2 -peli saattaa myöhästyä, mikä voi samalla romauttaa koko huolella rakennetun liigan.
Kuluneen kuukauden aikana yhtiön World of Warcraft -pelin tilaukset ovat laskeneet 250 000 tilaajan verran. On kuitenkin epävarmaa, johtuuko tämä protestista Activision Blizzardia kohtaan vai enemmän epäonnistuneesta lisäosasta. Samalla kilpailevan Final Fantasy XIV:n pelaajamäärät ovat puolestaan nousseet ja monet tunnetut World of Warcraftin huippupelaajat sekä sisällöntuottajat ovat vaihtaneet Square Enixin peliin.
Yhtiön osakekurssi (ATVI) oli ennen kohun alkua 91,50 USD per osake. Osakekurssi laski rajusti syytösten tultua julki, kävi alhaisimmillaan 79,83 dollarissa ja on nyt noussut 83,85 dollariin per osake.
Activision Blizzard on kriisissä. Markkinat ovat reagoineet odotetusti yhtiön toimintaan. Auringonnousut Zandalarin hiekkarannoilla voivat hyvinkin pian vaihtua lopulliseen kadotukseen Mawissa. Varmaa on ainakin se, ettei Activision Blizzardia ympäröivä kohu tule loppumaan hetkeen.
LOOTBOX: 159455 Seuraa Saittia ja Somea, voit löytää koodeja yllättävistäkin paikoista.