Backdrop
  • Mielipide: Kansallisjoukkueiden aika on ohi – FaZe ja ENCE näyttivät, miltä CS:n tulevaisuus näyttää
snappi kallu duo

Kuva: PGL

EsportsCS:GOMielipide

Jaa

Mielipide: Kansallisjoukkueiden aika on ohi – FaZe ja ENCE näyttivät, miltä CS:n tulevaisuus näyttää

Tatu Partanen -
tt_partanen
-
torstaina 26. toukokuuta 2022

Tulevaisuudessa monikansallinen kokoonpano tulee olemaan myös kaavoihinsa kangistuneen "kynärin" huipputasolla enemmänkin sääntö kuin poikkeus, väittää Tatu Partanen.

Mainos
Mainos

Belgian Antwerpenissa pelattu Counter-Striken major-turnaus laittoi maailman suosituimman kilparäiskinnän maailmankirjat lopullisesti uuteen uskoon. Turnauksessa nähtiin useita shokkeja yllättävien putoamisten ja altavastaajien menestystarinoiden muodoissa, mutta suurin puheenaihe oli lopulta voittaja: FaZesta tuli viime sunnuntaina ensimmäinen monikansallinen major-mestari Counter-Striken historiassa.

Samalla FaZesta tuli CS-historian ensimmäinen monikansallinen joukkue, joka on kiistatta pelin paras. Tämä on erittäin merkittävää siksi, että "kynäri" on ollut käytännössä ainoa kilpapeli, jossa yhden kansallisuuden länsimaiset tiimit ovat pärjänneet huipulla.

Kansainvälisten kokoonpanojen nousu on kuitenkin ollut nähtävissä jo koko kevään mittaan. Tällä hetkellä HLTV:n maailmanlistan kärkikymmeniköstä neljällä yhteinen kieli on englanti. Vähintään kahta kansallisuutta löytyy seitsemästä, jos mukaan lasketaan myös entisistä neuvostomaista kasatut venäjää puhuvat kokoonpanot, sekä tanskalais-ruotsalainen NIP.

Vertailun vuoksi: Toukokuussa 2019 maailmanlistan kärkikymmeniköstä löytyi ainoastaan yksi monikansallinen tiimi, mikäli venäjää puhuvat kokoonpanot otetaan pois laskuista. Heidät mukaan laskemallakin määrä nousee vain kahteen.

Kansainvälistynyt ENCE on onnistunut nousemaan HLTV:n maailmanlistan kolmanneksi. Samalla Lotan "Spinx" Giladista on kuoriutunut tiimille todellinen tähtipelaaja. Kuva: PGL

Kansainvälistynyt ENCE on onnistunut nousemaan HLTV:n maailmanlistan kolmanneksi. Samalla Lotan "Spinx" Giladista on kuoriutunut tiimille todellinen tähtipelaaja. Kuva: PGL

Sinällään on kuitenkin pieni ihme, että kansainvälisten tiimien tulo CS:n huipulle kesti näinkin kauan. Esimerkiksi ranskalaisen Counter-Striken suurnimet G2 ja Vitality laajensivat molemmat kansainvälisiksi, koska draaman ja pelaajien välisten riitojen riivaamasta maasta ei ole enää vuosiin pystynyt kasaamaan tiimiä, joka edes voisi olla maailman paras. G2 ymmärsi tämän jo vuonna 2019, siinä missä Vitality sinnitteli supertähtensä Mathieu "ZywOo" Herbautin kannattelemana kaksi vuotta kauemmin.

Hieman eri tavalla saman ongelman eteen joutui myös kotimainen ENCE, jonka kansainvälinen kokoonpano on kenties koko tämän murroksen suurin menestystarina. ENCE rakensi ammatti-CS:n kakkostason "halpispelaajista" ja tuntemattomista lahjakkuuksista uskomattoman hyvin klikanneen kokonaisuuden, joka on nyt ansaitusti HLTV:n maailmanlistan kolmas. Suomalaisuudella profiloitunuteelle organisaatiolle ei yksinkertaisesti ollut mahdollista peluuttaa pelkästään suomalaisia ja samalla pärjätä.

Kansallistiimeistä kärsivät organisaatioiden ohella myös pienten CS-maiden pelaajat ja piirit. ENCEn Lotan "Spinx" Giladia olisi tuskin nähty pelin ykköstasolla koskaan, jos hän olisi koko uransa jumissa israelilaisessa tiimissä. Samaa voitaneen sanoa FaZen norjalaisveteraani Håvard "rain" Nygaardista, joka valittiin juuri majoreiden parhaaksi pelaajaksi.

Antwerpenin parhaaksi pelaajaksi valittu ja FaZea vuodesta 2016 edustanut norjalainen Håvard "rain" Nygaard on malliesimerkki pelaajasta, jolle kansainväliset tiimit ovat ainoa vaihtoehto. Kuva: PGL

Antwerpenin parhaaksi pelaajaksi valittu ja FaZea vuodesta 2016 edustanut norjalainen Håvard "rain" Nygaard on malliesimerkki pelaajasta, jolle kansainväliset tiimit ovat ainoa vaihtoehto. Kuva: PGL

Mutta mitä tästä kaikesta voidaan sitten päätellä? Ainakin sen, että jos organisaation roolissa kasaisin nyt tiimiä, panostaisin kansainväliseen kokoonpanoon hetkeäkään empimättä.

League of Legendsissä ja Dotassa on jo vuosien ajan nähty, että pärjäävät länsimaiset kokoonpanot ovat lähes poikkeuksetta monikansallisia. CS:n tapauksessa vedotaan usein siihen, että kielimuurin johdosta nopeatempoisessa räiskinnässä tämä ei olisi mahdollista, mutta Valorant, jossa jälleen lähes kaikki Euroopan joukkueet ovat kansainvälisiä, on todistanut tämänkin vääräksi.

ENCEn jalanjälkien seuraaminen viimeistään nyt olisi siis monelle muullekin organisaatiolle vähintäänkin harkittava vaihtoehto. Esimerkiksi kotimaan CS-piirien tasosta kertonee paljon se, että Suomen kärkitiimeihin kuuluva HAVU joutui viime kesänä ottamaan jo kertaalleen liian huonoksi toteamansa pelaajan takaisin, koska parempaakaan ei löytynyt. Kansainvälisenä HAVUlla olisi ollut parempia vaihtoehtoja kymmeniä ellei satoja, joista jokainen olisi ollut todennäköisesti vielä halvempi.

Siirry aiheisiin

Assembly
Footer Backdrop