Tuo robottisi eloon 24 tunnin ohjelmointimaratonissa!
OHJELMA PERUTTU OSALLISTUJIEN PUUTTEEN VUOKSI
TiES:n koodausrobottikisa järjestetään osana Assembly Summer 2023 -tapahtumaa. Luvassa on 24 tunnin ohjelmointimaratoni, jonka aikana tulee ohjelmoida robotti toteuttamaan jotain tiettyä tehtävää. Kilpailu on avoin kaikille korkeakoulu-, ammattikorkeakoulu- ja toisen asteen opiskelijatiimeille, joille elektroniikan kanssa työskentely ja ohjelmointi on jo tuttua!
Kilpailu toteutetaan 1–4 hengen tiimeissä. Ohjelmoitavana robottina on Smart Cutebot-robotti, jonka vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta voi saada tekemään ihmeitä.
Tarkka tehtävänanto julkaistaan vasta 24 tunnin koodausjakson alettua, mutta ideana on saada robotti suorittamaan jonkun tehtävän muutamassa minuutissa jonkun kilpailualueen sisällä. Kilpailutiimien aikaansaannokset testataan erillisessä lopputapahtumassa, jossa robotin suoriutuminen on yleisön nähtävissä. Lopputapahtuma pidetään 10 tunnin tauon jälkeen ohjelmointimaratonin lopusta.
Robottikisaan voi osallistua 1–4 hengen ryhmissä. Osallistujan tulee kilpailupäivänä olla joko korkeakoulu- tai toisen asteen opiskelija tai vaihtoehtoisesti korkeakouluun vielä pyrkivä toisen asteen opinnoista valmistunut henkilö. Osallistuja ei voi olla valmistunut maisteriksi tekniikan alalta.
Tiimit voivat muodostua vapaasti eri oppilaitosten opiskelijoista. Samasta oppilaitoksestakin voi ilmoittautua useampia ryhmiä.
Osallistujilta ei alustavasti vaadita mitään osaamisvaatimuksia. Jos kilpailu osoittautuu ilmoittautumisten suhteen liian suositulta, mahdollisista karsinnoista tiedotetaan myöhemmin. Joka tapauksessa hyvät ohjelmointi- ja perus elektroniikkataidot ovat ratkaisevassa roolissa kilpailussa menestyksen suhteen.
Ilmoittautuminen on ilmaista ja tapahtuu oheisen linkin kautta: https://forms.gle/CPrW6idPB1YucSAw6
Jokainen osallistuva tiimi saa palkinnokseen pitää lainaamansa CuteBot-robotin. Lisäksi voittajatiimeille jaetaan palkintoja jotka julkaistaan tällä sivulla lähitulevaisuudessa.
Tämän lisäksi korkeakouluopiskelijoiden saattaa olla mahdollista saada kilpailusuorituksestaan 1 opintopiste. Tästä mahdollisuudesta ja siihen liittyvistä vaatimuksista kannattaa keskustella oman opinto-ohjaajansa kanssa.
Kilpailu koostuu kahdesta osasta: 24 tunnin koodausjaksosta, jonka aikana tiimit pyrkivät ohjelmoimaan robotin toteuttamaan tiettyä tehtävänantoa, sekä lopputapahtumasta, jolloin ohjelmoidut robotit testataan kilpailualueella.
Jokainen tiimi saa käyttöönsä työpöydän, jonka äärellä voi työskennellä. Työpöydän lähettyvillä on töpseleitä läppäreiden latureita, yms. varten. Robotti ja lisäkomponentit tarjotaan paikanpäällä, mutta koodaus tapahtuu omilla tietokoneillaan.
Koodausjakson aikana tiimit saavat vapaasti ohjelmoida ja testailla robottiaan omalla paikallaan sekä erillisessä kilpailualuetta muistuttavassa testausalueessa. Kilpailua varten kannattaa varata syötävää ja juotavaa – tai vaihtoehtoisesti ostaa sitä paikan päällä, sillä 24 tunnin sisällä varmasti tulee nälkä! Koodausjaksonkin aikana saa vapaasti poistua työskentelyalueelta esim. vessaan, syömään, lepäämään. Kokonaan Messukeskuksestakin poistuminen on sallittua.
Koodausjakson aikana kilpailunvalvojat ovat paikalla auttamassa. He vastailevat yleisiin käytännönkysymyksiin mm. tehtävänannon selkeyttämiseksi, sekä voivat auttaa ohjelmointiympäristöjen kirjastojen käytössä. Valvojat eivät kuitenkaan anna koodin ratkaisuehdotuksia.
Kilpailussa saa vapaasti käyttää Internet- ja painettuja materiaaleja. Kuitenkin ulkopuolisilta avun pyytäminen on kiellettyä. Väärinkäytöksestä voi aiheutua kilpailusuorituksen hylkääminen. Kokonaan yhteydenottoa esim. vanhempiin ei kuitenkaan rajoiteta.
Koodausjakson päätyttyä, koodi palautetaan kilpailunjärjestäjille, minkä jälkeen osallistujat saavat mennä ansaitulle levolleen ennen lopputapahtumaa.
Lopputapahtumassa tarkastutetaan jokaisen tiimin aikaansaannokset kilpailualueella satunnaisessa järjestyksessä. Vaikka tiimeillä tässä vaiheessa ole enää mitään tehtävissä, on tämä vaihe kuitenkin täynnä jännitystä. Selviääkö robotti kilpailualueesta? Miten käy muiden tiimien.
Voittajat julkaistaan ja palkitaan heti lopputapahtuman yhteydessä.
Kilpailurobottina on Smart Cutebot -robotti, jonka keskuspiirinä on BBC:n micro:bit-piirikortti. Vaikka kilpailun tarkoitus on suurimmaksi osaksi ohjelmoida robottia, siihen voi (tarkasta tehtävänannosta riippuen) liittää alla listattuja antureita- ym. muita komponentteja:
Robotti, keskuspiiri ja kaikki muutkin käytettävissä olevat komponentit lainataan osallistujatiimeille 24 tunnin koodausjakson ajaksi. Halutessaan tiimit voivat lunastaa robotin ja keskuspiirin myös etukäteen tutustuakseen siihen. Lainaaminen tapahtuu ilmoittautumislomakkeen yhteydessä.
Kilpailussa robottia tulee ohjelmoida käyttäen yhtä seuraavista ohjelmointialustoista. Jos tiiminne haluaisi käyttää jotain muuta alustaa, sekin saattaa olla mahdollista, kunhan sovitte asiasta järjestäjien kanssa:
Kilpailussa tullaan hyödyntämään micro:bit piirin Bluetooth-sarjaliikenne ominaisuutta, joten siihen kannattaa tutustua etukäteen. Lisäksi kannattaa perehtyä kunnolla robotin sisäänrakennettuihin sensoreihin (esim. kiihtyvyysanturi ja kompassi) ja muihin komponentteihin, jotta kilpailutilanteessa niiden käyttäminen olisi tuttua. Muutenkin robotin ohjelmointia kannattaa harjoitella etukäteen. Voit kuitenkin kilpailutilanteessa käyttää vapaasti verkosta löytyviä materiaaleja, sekä vanhojen projektien koodia.