Backdrop
ence serral open 2021

Kuva: ENCE

EsportsASUS ROG Fall 2021SC2Serral

Jaa

Ennakko: ASUS ROG Fall 2021 -kisassa nähdään Serral ja muut maailman parhaat StarCraft-pelaajat

Kuudentoista pelaajan turnauksessa Joona "Serral" Sotala kohtaa EPT-rankingin kärkinimet Etelä-Koreasta ja muualta maailmasta.

Mainos
Mainos

ASUS ROG Fall 2021 StarCraft II -turnaus otellaan kolmen päivän mittelönä perjantaista sunnuntaihin 17.-19. syyskuuta. Kisan 15 0000 dollarin ja 1280 ESL Pro Tour -pisteen palkintosaalista lähtee havittelemaan yhteensä kuusitoista pelaajaa, jotka kaikki ovat maailmanrankingin kärkipäästä.

Kutsuja jaettiin kahdeksan, neljä Etelä-Korean ja neljä muiden maiden parhaille pelaajille. Kaikki kahdeksan vastasivat kutsuun myöntävästi, ja nostivat kisan profiilia kertaheitolla. Loput kahdeksan pelaajaa kerättiin mukaan kolmen avoimen karsinnan kautta, joissa mukana oli myös edellisen ASUS ROG -turnauksen mestari Byun "ByuN" Hyun-woo. Kenenkään yllättymättä eteläkorealaiset kahmivat karsintapaikoista viisi, mutta Byun jäi pääturnauksen ulkopuolelle.

Karsinnat läpäisseiden pelaajien joukosta löytyy myös suomalainen Joona "Serral" Sotala. Hänelle karsintaturnaukset ovat olleet viime vuosina poikkeus, sillä kisapaikat ovat yleensä auenneet suorilla kutsuilla. Syy poikkeukseen oli tällä kertaa selvä: ASUS ROG -kutsujen lähtöhetkellä Sotalan pistesaalis ranking-listalla ei vielä riittänyt neljän parhaan joukkoon.

Tämän epäkohdan 23-vuotias Sotala kuitenkin korjasi viime sunnuntaina 12.9. päättyneessä Fall Season Finals -turnauksessa, josta hän kahmaisi voiton ja roimasti lisäpisteitä nousten EPT-tilastojen kolmanneksi.

Korea vastaan muu maailma

Turnauksen vahvimpana teemana on käytännössä kaikista maailmanlaajuisista turnauksista tuttu vastakkainasettelu: Etelä-Korea vastaan muut maat. Etelä-Korean jatkuva dominointi on vuoden 2018 jälkeen hiipunut, kun ensin Sotala nousi heidän tasolleen ja ohi. Sen jälkeen kärkeen ovat kiilanneet vielä Italian Riccardo "Reynor" Romiti ja Ranskan Clément "Clem" Desplanches.

Nyt StarCraft II -maailmanmestaruus on karannut Korean ulkopuolelle jo kahdesti, ensin Sotalan toimesta vuonna 2018 ja sitten Romitin toimesta vuonna 2021. Kilpailu ei kuitenkaan ole vielä oikeastaan tasaväkistä, sillä käytännössä edellä mainittuja kolmea pelaajaa lukuunottamatta korealaiset ovat edelleen niskan päällä.

ASUS ROG Fall 2021 -turnauksen pelaajalista.

ASUS ROG Fall 2021 -turnauksen pelaajalista.

Parhaista parhaat

Ollakseen huippu StarCraftissä Etelä-Koreassa pitää olla todellinen mestaripelaaja. Parhaimmat SC-pelaajat ovat olleet korealaisia aina 2000-luvun alusta asti Brood Warista lähtien. Nyt viikonlopun turnauksessa korealaisia on mukana yhdeksän, mikä on juuri ja juuri yli puolet pelaajista.

Valveutunutta StarCraftin seuraajaa ei yllättäisi, mikäli kilpailun kaikki neljä parasta pelaajaa olisivat korealaisia. Vaikka turnauksen pelaajista kaikki ovat ansioituneita, on korealaistenkin joukossa niitä, jotka erotuvat edukseen parhaista parhaimpina.

Rogue voittaa IEM Katowice 2018 -turnauksen. Kuva: ESL

Rogue voittaa IEM Katowice 2018 -turnauksen. Kuva: ESL

Lee "Rogue" Byeong Yeol lähtee turnaukseen Korean pistetilastojen kakkosena. Korkea sijoitus on ansaittu yhdellä GSL-voitolla, sekä muilla kärkipaikkoja hipovilla suorituksilla tänä vuonna. Viime maanantaina 13. syyskuuta hän eteni juuri meneillään olevan GSL-kauden semifinaaleihin.

Lee on pitkään huipulla pysytellyt pelaaja ja häneltä voidaan odottaa huippusuorituksia milloin vain. Epätasaisuus tuloksissa tarkoittaa kuitenkin, että hänen nimensä ei juolahda heti ensimmäisenä mieleen voittajaehdokkaita lueteltaessa. Viime vuoden ASUS ROG -turnauksessa korealainen kaatui Romitille puolivälierässä, mutta oikeanlaisen pudotuspelikaavion turvin voi hän tällä kertaa mennä päätyyn asti.

Kuva: Afreeca TV Facebook

Kuva: Afreeca TV Facebook

Korean pistetilastojen ylivoimainen kärkipelaaja on tällä hetkellä Cho "Trap" Seong-ho. Hän on voittanut viime joulukuusta lähtien jo kuusi kovan luokan turnausta ja tullut hopealle kahdessa. Pitkän linjan protoss-pelaajan edellien voitto oli vuodelta 2014, jonka jälkeen aina viime vuoteen saakka kärkisijat ovat olleet kaukana.

Nousu ja dominointi tänä vuonna on ollut yllättävän kovaa erityisesti muita korealaisia vastaan. ASUS ROG Fall 2021 -turnauksessa Cholle povataan jo finaalipaikkaa, mutta kaikki tuntuu riippuvan siitä, osuuko hänen tielleen ennen sitä Sotala tai Romiti, joilla on viime aikoina ollut kyky päihittää Etelä-Korean pistekuningas.

Zergiä pelaava Park "Dark" Ryung-woo on suorittanut tänä vuonna vaihtelevasti. Hän voitti vuoden alussa kansainvälisen TSL6-kisan ja Etelä-Koreassa myöhemmin toisen GSL-kauden, mutta kokonaiskuva on repaleinen useiden heikompien suoritusten joukossa.

Voitonjanoa Parkilta ei kuitenkaan ikinä puutu ja haastatteluissa hän vaikuttaa jopa ylimielisen itsevarmalta. Park on pelaaja, joka pystyy päihittämään kaikki hyvän päivän tullen, mutta hyviä päiviä ei riitä aina turnauksen loppuun saakka. Miten on laita nyt vain viikonlopun kestävässä ASUS ROG -kisassa, se nähdään lauantaina ja sunnuntaina.

Muun maailman tähdet

Sotala, Romiti ja Desplanches - siinä ovat tämän hetken toivot vastustamaan korealaisten hallintaa StarCraft II -pelikentillä. Kaikkein eniten tällä hetkellä toiveet osuvat kenties suomalaiseen Sotalaan, jolla on tuore maailmanlaajuisen turnauksen voitto vyönsä alla.

Kyseinen voitto on kuitenkin "Serralille" tämän vuoden ainoa, sillä suurimman osan vuotta hän on joutunut tyytymään jaettuun viidenteen tai kahdeksanteen sijaan. Silti otteet viime viikonlopun DH SC2 Masters Fall Season Finals -kisassa olivat niin vakuuttavat, että yleisön mieleen väistämättä nousee kuva vuoden 2018 Sotalasta MM-pysti sylissään.

StarCraftissä ja muissa yksinpeleissä on vaikea voittaa jatkuvasti, mutta kova pelikunto ei katoa yhdessä viikossa. Voimme hyvin odottaa suomalaisen kiipivän pitkälle pudotuspelikaaviossa, mutta uransa ensimmäisen ASUS ROG -voiton haaliminen on pitkän tien takana.

Kuva: QLASH / Reynor Twitter

Kuva: QLASH / Reynor Twitter

Italialainen Romiti on pelannut tänä vuonna vahvasti. Suurimpana näyttönä hänellä on maailmanmestaruus viime helmikuulta, jossa hän päihitti finaalissa tulevan viikonlopun turnauksessakin ottelevan korealaisen Joo "Zest" Sung-wookin.

Romiti on kunnostautunut varsinkin kaatamaan rotutoveriaan Sotalaa viimeisen puolentoista vuoden aikana. Samalla hän on kammennut suomalaisen pois yksinvaltiaan asemasta Euroopassa.

Saavutustensa puolesta Romiti on kuitenkin vanhva voittajasuosikki tulevaan kisaan, vaikka edellinen EPT-osakilpailu menikin penkin alle jaetun viidennen sijan muodossa. Vielä heinäkuussa italialainen vei korealaisia Summer-kauden finaaleissa peitoten lopulta finaalissa Cho "Maru" Seong-jun, joka hänkin ottelee ASUS ROG Fall 2021 -kilpailussa.

Kuva: ESL

Kuva: ESL

Desplanches on kolmikosta varmasti nälkäisin, sillä häneltä vielä uupuu turnausvoitto korealaisten keskuudessa. Euroopassa Reynoria ja Serralia vastaan hän on puolestaan pärjännyt loistavasti, suorastaan dominoivasti: Desplanches on voittanut viimeiset kolme Euroopan EPT-osakilpailua aina marraskuusta 2020 lähtien.

Korealaisia vastaan "Clem" on yltänyt jo useasti semifinaaleihin asti, mutta finaali tai voitto loistavat vielä poissaolollaan. Ranskalaisella on kaikki edellytykset ottaa seuraava askel ja voittaa, mikäli palaset loksahtavat viimein paikalleen.

Seuraa suomeksi Ylen kanavilta

Perjantaina kello 14.00 Suomen aikaa alkava turnaus lähetetään englanniksi Twitchissä kanavalla ROGTournament. Suomeksi pelejä voi seurata Yle Eurheilu -kanavalla Twitchissä tai Yle Areenassa.

Siirry aiheisiin

Lisää aiheesta Esports


Vastaava päätoimittaja

Lassi Nummi

Uutisvinkit

uutiset@assembly.org
AssemblyTelia
Footer Backdrop