Backdrop
  • FIFA vaati liikoja – urheilupelien kuninkaan nimi vaihtuu lähes 30 vuoden jälkeen
ea sports fc

Kuva: EA

GamingFIFAUrheilupelit

Jaa

FIFA vaati liikoja – urheilupelien kuninkaan nimi vaihtuu lähes 30 vuoden jälkeen

Tatu Partanen -
tt_partanen
-
keskiviikkona 11. toukokuuta 2022

EA Sports tekee jatkossakin jalkapallopelejä, mutta ne eivät enää kanna jalkapalloliitto FIFAn nimeä.

Mainos
Mainos

EA Sportsin FIFA-jalkapallopelisarja on ollut urheilupelien kiistaton kuningas jo vuosikausia, mutta tulevaisuudessa futispelien ykkösen titteliä kantaa toinen peli – ainakin nimellisesti. Pelinkehittäjän tiedotteen mukaan EA:n ja kansainvälisen jalkapalloliitto FIFAn välinen yhteistö on päättynyt.

Yhteistyön päättymisen myötä tänä syksynä julkaistava FIFA 23 jää toistaiseksi sarjansa viimeiseksi. EA Sports aikoo edelleen tehdä jalkapallopelejä, mutta ne tulevat kantamaan nimeä EA Sports FC ensi vuodesta eteenpäin.

Sopimuksen purkautuminen on sinällään yllättävää, sillä EA Sports on pulittanut FIFAlle liiton brändin käytöstä huippusuositussa pelisarjassa 150 miljoonaa dollaria vuodessa. Neuvottelut ovat kuitenkin olleet vaikeita jo pidemmän aikaa ja FIFA väitetysti vaati pelijulkaisijalta vähintään lisenssimaksujen kaksinkertaistamista.

Pelaajan kannalta sopimuksen purkautuminen ei kuitenkaan vaikuta muuttavan juuri mitään silä EA:n mukaan FIFA-sarjasta tutut ominaisuudet ovat mukana myös uudessa pelisarjassa. Lisäksi peliyhtiön lisenssit esimerkiksi Valioliigan, Bundesliigan, LaLigan ja Euroopan jalkapalloliitto UEFAn kanssa jatkuvat.

Omalla tahollaan FIFA kertoo myös etsivänsä uusia kumppaneita liiton brändillä varustetuilla jalkapallopeleille ainakin siinä määrin, missä EA:n kanssa solmittu sopimus sallii ennen umpeutumistaan. FIFAn puheenjohtaja Gianni Infantino vakuuttelee, että FIFA-lisenssillä varustettu jalkapallopeli on "jatkossakin paras", vaikka EA ei olisi mukana.

– Vakuutan, että ainoa autenttinen ja aito FIFA-nimeä kantava peli tulee olemaan markkinoiden paras sekä pelaajille että jalkapallofaneille. FIFA-nimi on ainoa maailmanlaajuinen ja alkuperäinen. FIFA 23, 24, 25, 26 ja niin edelleen – FIFA-nimi pysyy ikuisesti ja se on jatkossakin paras, Infantino sanailee tiedotteessa.

FIFA kertoo tähtäävänsä uuden jalkapallosimulaatiopelin, eli käytännössä EA:n sarjan suoran kilpailijan, julkaisemiseen vuonna 2024 uuden kumppanin kanssa. Samalla liitto kertoo, että uusia simulaatiokategoriasta poikkeavia FIFA-pelejä on jo kehitteillä ja tulossa.

Siirry aiheisiin

AssemblyTelia
Footer Backdrop