Kuva: Minimaali / Twitch
Digitaalisella hahmolla omien kasvojensa sijaan esiintyvät vtubettajat ovat striimaamisen viimeisin trendi. Alun perin Japanissa suursuosioon noussut ilmiö on nyt rantautunut länsimaihin ja myös Suomeen.
Striimaaminen on noussut viimeisen 10 vuoden aikana uudenlaiseksi mediailmiöksi, joka kiehtoo ja kummastuttaa ihmisiä. Nuoremman polven keskuudessa se ei kuitenkaan ole sen ihmeellisempää kuin television katselu. Koska striimaaminen on vielä varsin nuori media-ala, on siinä vielä runsaasti potentiaalia erilaisille kokeiluille ja murroksille. Yksi viime aikojen suurista striimaustrendeistä ovat sanotut vtubettajat. Vtubettajalla tarkoitetaan kirjaimellisesti virtuaalista tubettajaa. He ovat henkilöitä, jotka käyttävät striimatessaan oikean videokuvan sijaan virtuaalista avataria. Nämä avatarit mukailevat henkilön ilmeitä ja suun liikettä, joko automaattisesti tai näppäinten painalluksella. Avatareja on kahta sorttia: kaksiulotteinen (2D) ja kolmiulotteinen (3D). Näistä yleisempi on kaksiulotteinen malli, jossa eri tasoille ladotuilla elementeillä saadaan aikaan 3D-efekti. Efektillä on kuitenkin rajansa; avatar voi kääntyä vain vähän puolelta toiselle. Kaksiulotteisen avatarin etuna on, että sen käyttö on verrattain yksinkertaista ja onnistuu jopa tavallisella iPhonella. Täysin kolmiulotteinen malli vaatii sen sijaan liikkeentunnistinantureiden tai jopa kokonaisen liikkeentunnistuspuvun käyttöä. Vtubettajien edelläkävijänä voidaan pitää japanilaista Kizuna AI:ta, joka debytoi vuonna 2016. Kizuna on yhä yksi maailman suosituimmista vtubettajista ja kulkee etunenässä uudistamassa alaa. Yksi tämän järjestämistä tempauksista on kuluneen vuoden virtuaalikiertue, jossa Kizuna esiintyi ”paikan päältä” New Yorkissa ja Los Angelesissa.
Nykypäivänä vtubettajien parista löytyy jo muita, vähintään yhtä merkittäviä tahoja, joista suurin osa on niin ikään Japanista kotoisin. Koko vtubettaja-ilmiö onkin ottanut vahvoja vaikutteita Japanin idol-kulttuurista. Yleistä on esimerkiksi se, että vtubettajia hallinnoi ja manageroi erillinen yhtiö, joka julkistaa uusia ”sukupolvia” tietyin aikavälein. Näistä tunnetuimmat ovat japanilaiset Hololive ja Nijisanji. Nimenomaan Hololive on eittämättä tämän hetken tunnetuin ja vaikutusvaltaisin vtubettaja-brändi. Kyseessä on teknologiakonserni Cover Corporationin tytäryhtiö, jonka tallista löytyy 62 vtubettajaa. Yhtiö teki suuren uskonloikan syyskuussa 2020, kun se lanseerasi ensimmäisen englanninkielisen vtubettaja-sukupolvensa. Jokainen sukupolvi vaatii merkittävää panostusta niin teknologian, työntekijöiden, rahan ja ajankin suhteen, eikä tässä vaiheessa oltu vielä varmoja, miten puhtaasti englanninkieliselle yleisölle suunnattu sukupolvi otettaisiin vastaan edeltäjiinsä verrattuna. Yritys oli moninkertaisesti riskin arvoinen. Jokainen sukupolven viidestä jäsenestä ehti keräämään yli 300 000 YouTube-tilaajaa vain kuukausi debyyttinsä jälkeen. Tällä hetkellä näiden tilien tilaajamäärät vaihtelevat 1,3–3,6 miljoonan tilaajan välillä. Hololiven toinen englanninkielinen sukupolvi lanseerattiin tämän vuoden elokuussa.
Japanin idol-kulttuurista vtubettajille on myös tarttunut tapa luoda esiintyjästä eräänlainen hahmo: Japanissa monille vtubettajille on rakennettu idoleilta tuttu harkitun viaton ja ”puhdas” imago. Monet kuitenkin rikkovat nykyään tätä muottia ja länsimaisten vtubettajien kohdalla se on suorastaan harvinaisuus. Ei ole kuitenkaan tavatonta, että vtubettajat pyrkivät ylläpitämään jonkinlaista roolia, joka pohjautuu näiden avatariin ja taustatarinaan. Esimerkiksi Hololiven riveistä löytyy viikatemiehen oppilas ja räppäri Mori Calliope, kun taas Nijisanjin Selen Tatsuki on ”taivaasta laskeutunut lohikäärme”. Monet saattavat myös esiintyä puhtaasti omana persoonanaan, mutta he käyttävät silti itsestään erillistä vtubettaja-nimeä. Yleiseen etikettiin kuuluukin, ettei vtubettajien taustoista tai henkilötiedoista puhuta julkisesti, mikäli tämä ei ole itse tuonut niitä ilmi. Käytäntö on pitkälti sama kuin vaikkapa showpainin tai teemapuistojen näyttelijöiden kanssa: Parhaan mahdollisen kokemuksen ylläpitämiseksi yleisö suostuu leikkimään mukana esiintyjien kanssa. Länsimaissa on Aasiaa yleisempää, että vtubettajat toimivat itsenäisinä striimaajina. Vaikka korkeimpaan mahdolliseen laatuun vaaditaan yhä joko ilmiömäisiä taitoja tai merkittävää rahallista panostusta, on harrastustoiminta jo tavallisen kansan ulottuvilla. Tunnetuin länsimaalainen vtubettaja-brändi on yhdysvaltalainen Vshojo, joka on japanilaisvastineitaan löyhemmin toimiva agentuuri. Sen jäsenet tunnetaan rivosta kielenkäytöstä ja aikuisemmalle väestölle suunnatusta sisällöstä.
Vtubettaminen tuo mukanaan useita etuja, jotka eivät välttämättä ole päältäpäin selviä. Ensinnäkin se antaa striimaajalle mahdollisuuden eläytyä henkilöhahmon rooliin ja tuoda esille valikoituja osia omasta persoonastaan, perinteisen maskeerauksen tai rooliasujen tavoin. Vtubettaminen myös suojelee striimaajan anonymiteettia, mikä voi osaltaan auttaa estojen poistamisessa. Anonyymisyys myös suojelee striimaajaa ulkonäköpaineilta ja mahdolliselta häirinnältä. Tämä on erittäin tärkeää etenkin naisstriimaajien kohdalla, jotka kokevat yhä paljon häirintää ja ahdistelua. Valtaosa vtubettajista onkin naisia, ja vaikka tämänkin ilmiön juuret ovat Japanin idol-kulttuurissa, se tuskin on ainoa syy. Moni myös kokee vtubettamisen tyydyttävämmäksi kuin tavallisen striimaamisen. Hahmon luominen, avatarin suunnittelu ja muiden virtuaalisten elementtien käyttö on monelle tapa toteuttaa itseään taiteellisesti. Ei olisi liioiteltua sanoa, että vtubettaminen on avannut monille mahdollisuuksia, jotka muuten olisivat olleet syystä tai toisesta näiden ulottumattomissa. Yksi esimerkki tästä on Vshojoon kuuluva kaoottinen pikkupiru Ironmouse, tosielämässä immuunipuutostautia sairastava, oopperalaulajan koulutuksen saanut puertoricolaisnainen.
Vtubettaja-toimintaan kuuluu vahvasti yhteisöllisyys, jota harrastetaan Twitchin yhteisstriimeissä ja muualla sosiaalisessa mediassa. Myös täältä pohjoisen perukoilta löytyy vtubettajia jokaiseen makuun. Näihin kuuluvat esimerkiksi ruotsalainen viikinki Alfhilde sekä maailman menestyksekkäimpiin miespuolisiin vtubettajiin lukeutuva tanskalainen koiraherra Merryweather. Haastattelimme tätä artikkelia varten suomalaiseen vtubettajayhteisöön kuuluvaa Twitchissä striimaavaa hiirineito Miniä. Mini on variety-striimaaja, joka pelaa striimeissään kaikenlaisia pelejä ilman sen kummempia rajoituksia. – Sanoisin että mun striimit on paikka, jossa yritän piristää ihmisiä. Olen striimeissäni aika luova persoona ja toivottavasti pirteä. Moni on myös kuvaillut mua oudoksi, mutta sekin on viihdyttävää vissiin. Monien muiden vtubettajien tavoin Minin kiinnostus alkoi toisten vtubettajien katsomisesta. Hän mainitsee omiksi suosikkivtubettajikseen Suomen suurimman vtubettajan, susineito Lumin, Vshojoon kuuluvan Zentreyan ja useita vtubettajatutoriaaleja tehneen AI Candiin. Oman avatarin käytöstä Mini kiinnostui oppiessaan, kuinka yksinkertaista se voi olla. – Vroid-ohjelma on todella helppo, se on kuin tekisi pelissä oman hahmon. Kaikki on ilmaista ja aloittaa voi kuka vaan, Mini kuvailee.
Mini käytti alun perin 2D-avataria, mutta siirtyi sittemmin 3D-vtubettamiseen. Vaikka hänellä ei ollut aiempaa taustaa avatarien tekemisestä, onnistui sellaisen luominen muutaman tutoriaalin jälkeen. Mini päätti vaihtaa 3D-malliin, koska se oli 2D-avataria ilmaisuvoimaisempi. – Alussahan aloitin ilman kameraa, sillä en halunnut näyttää kasvojani, ja sen takia kiinnostuin vtubettamisesta. Avatarin avulla minusta tuli ennemminkin hahmo kuin oma itseni. Voin liioitella kaikkea ja se on hauskempaa muille.” Suomalaista vtubettajayhteisöä Mini kuvailee lämpimin sanoin; se sai hänet tuntemaan olonsa heti tervetulleeksi. Yhteisö myös tukee ja auttaa aloittelevia vtubettajia. Vtubettaminen onkin avannut Minille monia uusia mahdollisuuksia. – Isoin juttu on, että olen pystynyt rakentamaan superihanan yhteisön. Vtubettaminen on tavallaan myös luova kanava, jota kautta mun on tosi helppoa ilmaista itseäni. Tällä hetkellä Minin tavoitteena on päästä Twitch-partneriksi, jonka hän toivoo saavuttavansa ensi vuonna.
Yleisiä vtubettamisessa käytettäviä ohjelmia ovat esimerkiksi VRoid Studio, VTube Studio ja Live3D Vtuber Maker. Useat näistä ohjelmista ovat ilmaisia. Vtubettamiseen keskittyviin yhteisöihin lukeutuvat muun muassa Virtual Vtuber -wiki sekä Redditin r/VirtualYoutubers. Twitchissä vtubettajille on olemassa oma taginsa ja Twitterissä englanninkieliset vtubettajat käyttävät #ENVtuber-hashtagia. Suomalaisia vtubettajia löytää Twitterin #Fintuber-häshtägin kautta sekä erilliseltä Finntuber-sivustolta.