Backdrop
Pokimane-4

Kuva: RTS

LifestyleGamingTwitch

Jaa

Viimeisin Twitch-trendi kostautui – suosikkistriimaaja jäähylle

Tatu Partanen -
tt_partanen
-
maanantaina 10. tammikuuta 2022

Maailman menestyneimpiin striimaajiin lukeutuva Imane "Pokimane" Anys katseli striimissään Avatar-animaatiosarjaa. Tämä osoittautui kohtalokkaaksi virheeksi, josta seurasi Twitch-tähden uran ensimmäinen porttikielto.

Mainos
Mainos

Twitchin suurista nimistä hyvin harvat ovat selviytyneet koko uransa ilman merkittäviä porttikieltoja sivustolla, mutta palvelun menestyneimpiin ja suosituimpiin kuuluva Imane "Pokimane" Anys oli selvinnyt jo vuosien ajan puhtailla papereilla. Viime viikonloppuna tähän saatiin kuitenkin muutos, sillä marokkolais-kanadalainen striimaajatähti sai kanavalleen kahden vuorokauden pituisen pannan.

Tavanomaisesti porttikieltoja tuovan törkyilyn tai vaikkapa humalaisen sikalun sijaan Anysia rankaistiin kuitenkin selvästi lepsummasta rikkeestä: Hän lähetti kanavansa kymmenille tuhansille katsojille suorana Avatar-animaatiosarjaa, jota sarjan takaa löytyvä tv-kanava Nickelodeon ei arvostanut.

Anysin lähetys keskeytettiin kesken kaiken tekijänoikeusrikkomukseen vedoten. Porttikielto, jonka pituuden striimaaja vahvisti Twitterissään, seurasi lähes heti perästä.

Anysin porttikielto saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta se on kuitenkin vain viimeisin osa Twitchin uusinta trendiä tai "metaa". Twitch-metalla tarkoitetaan tiettynä aikana meneillään olevaa trendipeliä- tai lähetysformaattia, joka on erityisen suosittu katsojien keskuudessa.

Viimeisin Twitchin trendi on niin kutsuttu Master Chef -meta, joka juontaa alun perin juurensa tiettävästi Tyler "Trainwreckstv" Niknamin lähetyksiin vuonna 2019. Tuolloin Niknam sai paljon lokaa niskaansa kokonaisten tv-sarjojen jaksojen katsomisesta pienen reaktiokameran kera, mutta nyt lähes koko Twitchin ja etenkin pelaamisesta selvästi eroavan Just Chatting -kategorian kärkikasti harrastaa samaa.

Suhtautuminen kyseiseen striimaamisen alalajiin on kahdessa vuodessa heltynyt, mutta monet tuolloin Niknamille kohdistetut kommentit ovat nousseet jälleen pinnalle: Reddit-langoissa ja Twitter-keskusteluissa tv-sarjoja striimaavia sisällöntuottajia kritisoidaan ennen kaikkea laiskuudesta.

Samalla monet ovat muistuttaneet, että tekijänoikeuksin suojatun musiikin tapaan tv-sarjojen lähettäminen Twitch-striimissä ilman oikeuksien omistajan lupaa ei ole sallittua. Huippusuosittu striimaaja Ben "CohhCarnage" Cassell peräänkuuluttaa Twitchiltä yhdenmukaista linjausta ongelman suhteen, sillä suhtautuminen vaikuttaa vaihtelevan paljon esimerkiksi sarjoista riippuen: Nickelodeonin jakamien nopeiden huomautusten sijaan esimerkiksi huippukokki Gordon Ramsay vitsailee Twitterissä omia sarjoja tapittavien tahojen kanssa.

Siirry aiheisiin
Tietoa meistäOta yhteyttäMediakorttiKäyttöehdotTietosuojalausuntoEvästeet

Vastaava päätoimittaja

Lassi Nummi

Uutisvinkit

uutisetassembly.org
AssemblyTelia
Footer Backdrop